С 590 000 лв. от кабинета “Борисов” обновяват училището в Сапарева баня

Отец Димитър Фелибев извърши водосвета.
  • Кметът Калин Гелев и строителният предприемач Георги Христов дадоха старт на ремонта с първа копка

  • Гелев: Предстои прехвърляне на бившата гимназия по туризъм от държавата на общината, и там ще има ремонт

 

С водосвет и първа копка в Сапарева баня бе даден старт на отдавна чаканото обновление на училищния двор. Църковния ритуал извърши отец Димитър Фелибев, който благослови обектът да завърши благополучно, за да може децата да ползват благоустроеното пространство и Сапарева баня да върви напред.

Калин Гелев

Символичната копка направиха кметът на общината Калин Гелев и Георги Христов – управител на фирмата изпълнител „Реал Трейдинг“ ЕООД – Дупница. По традиция бе разбита и бутилка с шампанско, общинарите, домакините и строителите вдигнаха и наздравици с питието. От новата придобивка на ОУ „Христо Ботев” ще се възползват 450 ученици. За ремонта ще бъдат разходвани 590 000 лв.

Емилия Гелева

„Надявам се в рамките на тези 70 дни до началото на новата учебна година всичко да бъде облагородено и построено. Проектът включва две спортни площадки и една класна стая на открито – с 24 места, с пейчици. Ще има достатъчно фитнес уреди. Пространството ще бъде облагородено. Училището беше санирано преди повече от 10 години. Знаете, че в него условията са чудесни, отоплението е чрез минералната вода от нашия прословут гейзер. Това, което беше необходимо, е облагородяване на дворното пространство. Оставаше ни да се погрижим за двора, който не е ремонтиран”, обясни кметът Калин Гелев.

„Работата започва следващата седмица и преди започването на учебната година всичко ще е готово. В следващите два месеца ще изравним двора, ще се направят нови игрища – едно футболно и едно волейболно. Игрищата ще бъдат със специални мазилки – от геотекстил. Ще се подмени цялата ограда, като ще се направи и нов фундамент. Около игрищата ще има трибуни”, каза Георги Христов. Стана ясно още, че обновлението включва и монтиране на осветление в двора, в който ще има и видеонаблюдение. Предвидени са и рампи за хора в неравностойно положение, осигуряващи достъп до сградата на училището, игрищата и кътовете за отдих.

Средствата за ремонта са осигурени от държавата.

Новата придобивка ще е в полза на над 400 ученици.

„Финансирането бе отпуснато с постановление на Министерския съвет от м. декември миналата година. И в предишния, и в сегашния мандат сме се стремили да изпълним това, което сме обещали. По отношение на образователната инфраструктура детските градини бяха изцяло ремонтирани, санирани и пуснати в експлоатация със средства от Европейския съюз – през Държавен фонд „Земеделие”, по подмярката за инвестиции в малките населени места. И тъй като детските градини придобиха един чудесен вид, пристъпваме към училищния двор. Дейностите не бяха допустими по нито една програма. Правихме запитване до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), от там ни отговориха, че най-бързият начин за реализиране на проекти за образователна инфраструктура е чрез постановление на Министерския съвет. Срещнахме разбиране в лицето на правителството на Бойко Борисов, каквото винаги сме срещали, бяха осигурени финансовите средства, проведена бе обществената поръчка и стиковахме нещата, за да може след последния учебен ден да започнат строително-ремонтните дейности”, уточни Гелев. Кметът допълни, че предстои и прехвърляне от държавата на сградата на бившата гимназия по туризъм и администрация, която е залепена за постройката на ОУ „Христо Ботев”, да бъде прехвърлена на общината, след което и там ще бъде извършен ремонт. „Все още водим преговори държавата да ни прехвърли собствеността на държавното училище. Има разминавания между МРРБ и Министерството на образованието и науката по отношение на акта за собственост. Мисля обаче, че нещата ще се случат и впоследствие ще извършим ремонт на сградата на бившата професионална гимназия. Въпреки че фасадата има нужда от ремонт, в сградата условията са чудесни”, обясни Калин Гелев.

„За мен това е една страхотна придобивка. За нея се говори и работи от години, но сега дойде моментът да се случи. Ще бъде в полза на 450 деца. А за новата учебна година, в зависимост от приема, който ще направим след 7-и клас, учениците може да бъдат и малко повече от 450. Много полезна ще ни бъде и класната стая на открито. Покрай пандемията и наложените мерки се препоръчва, когато е възможно, учебните занятия да бъдат изнесени навън. С тази класна стая се създава място, където действително да могат да се реализират учебните часове. Есента импровизирахме класна стая в двора, но във варианта, в който ще бъде изградена сега, ще бъде много по-удачна”, подчерта директорът на училището Емилия Гелева.

В училището в Сапарева баня работят 60 души – 49 учители и 11 души непедагогически персонал.

На първата копка присъстваха учители и ученици в учебното заведение, зам.-кметът Емилия Елчинова, служители в общинската администрация, работници от фирмата изпълнител.

Юлияна КОЛЧАКОВА