С 8,5 млн. лв. ремонтираха 12 километра път край Мелник

С над 8 500 000 лева са рехабилитирани 12 километра от третокласния път, свързващ София и Благоевград с Мелник. Проектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и националния бюджет. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Отсечката е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център Сандански, както и на Мелник с главен път Е-79. Началото на участъка, който е основно ремонтиран, е до стоманобетонния мост край Мелник.

Поставена е нова асфалтобетонова настилка и възстановено отводняване, обновени пътни окопи и водостоци, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Рехабилитирани са три мостови съоръжения. На мястото на стария мост над река Мелнишка при 11-и км е изградено ново съоръжение с дължина 30 метра.

С рехабилитацията на отсечката значително се подобряват транспортно-експлоатационните качества на пътя, който не беше основно ремонтиран повече от 30 години. Повишава се безопасността на движение и удобството при пътуване. С обновяването на 12-километровия участък се улеснява пътната комуникация на населението от община Сандански с областния център Благоевград. Подобрява се и достъпът до обектите от националното културно, архитектурно и историческо наследство, каквито са Роженският манастир „Рождество Богородично“ и Мелник, съобщиха още от АПИ.

Строително-монтажните работи са изпълнени от ДЗЗД „АПП Мелник“, с участници: „Грома Холд“ ЕООД и „Европейски пътища“ АД. Стойността на договора е 8 578 000,33 лв. с ДДС. Надзорът е осъществен от „ТРИ ЕС“ ЕООД. Стойността на техния договор е 117 240 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Инжконсултпроект” ООД и е за 4440 лв. с ДДС.