Тази събота! Откриват музей на алпинизма в курорта Мальовица!

Тази събота на 10 декември в курортния комплекс Мальовица, който претърпя огромна трансформация в последните няколко години, ще отвори ново бижу.

На тържествена церемония представители на Български туристически съюз и на наемателя на съоръженията в курорта Мальовица ще открият официално Музей на алпинизма, който ще бъде единствен по рода си. Новият музей на алпинизма ще бъде най-високо разположеният музей в България. От новия ски сезон гости ще посреща и обновеният Учебен център Мальовица.

Музеят на алпинизма в курортен комплекс Мальовица се помещава в сградата на емблематичната Централна планинска школа, част от която е превърната в модерен и уютен хотел. Музеят на алпинизма е идея, за която се говори от години и се реализира именно в годината, когато се отбелязват точно 70 години от създаването на Централната планинска школа.

Откриването на Музея на алпинизма ще започне с коктейл и слово от Венцислав Венев председател на Български туристически съюз.

Емблематичният алпинист Сандю Бешев ще направи представянето на новия Музей на алпинизма.

Ще са изложени около 40 пана, на които текстово и със снимков материал, са пресъздадени най-важните моменти от историята на българския алпинизъм. Гостите на откриването ще могат да видят на живо отдавна забравените съоръжения и екипировка от времето, когато българският алпинизъм е прохождал.

Гостите на Музея на алпинизма ще могат да разгърнат и близо 500 книги и брошури, разказващи за раждането и развитието на родния алпинизъм.