Такса „смет” в община Бобов дол за тази година няма да се увеличава

 ОП „ЧОБ” харчи над 1, 2 млн. за сметосъбиране, купува 150 нови кофи и контейнери за боклук

Такса смет в община Бобов дол за тази година няма да се увеличава, казаха от управата на миньорския град. Предвижда се да бъдат закупени допълнителни съдове за съхранение на битови отпадъци, става ясно от план-сметката на ОП Чистота, озеляване и благоустройство (ОП „ЧОБ”)за приходите и разходите за поддържане на чистотата за 2023 година на територията на община Бобов дол. Ще бъдат закупени 100 кофи тип „Мева“ и 50 контейнера тип „Бобър“.

В план-сметката на общинското предприятие, отговарящо за чистотата, са заложени над 1 244 838 лв. Заделени са средства за събиране на битови отпадъци и транспортирането им до депата или инсталации и съоръжения за обезвреждането им. Планират се разходи за събиране и извозване на 1800 броя съдове тип „Мева”, 452 контейнера тип „Бобър” и 77 четирикубикови контейнери от населените места на територията на общината, с честота за Бобов дол – четири пъти месечно, а за останалите населени места – два пъти месечно.

Заложени са средства за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци и други инсталации или съоръжения за обезвреждане на битови отпадъци. Тук е включено ипредварителното третиране и транспортиране на смесени битови отпадъци до кв. „Филиповци”на София, което се налага заради закриването на общинското депо за неопасни отпадъци. В тази част са включени и разходите за отчисленията по Закона за управление на отпадъците и Наредба №7 от 19.12.2013г. за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци от общината. Отчисленията заради липса на депо за 2022г. и всяка следваща година  са  95 лв./т, или за прогнозните 2 000 тона битови отпадъци за 2023г.ще бъдат в размер на 190 000 лв.

Останалите средства са за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване.

Планират се средства за закупуване на материали, препарати и инструменти за почистването на уличните платна, площадите, алеите и парковете и други територии, предназначени за обществено ползване по населените места в общината; почистване и поддържане на дъждоприемните шахти; зимно почистване и поддържане на уличната пътна мрежа на територията на община Бобов дол, метене, миене на улици, почистване на гробищните паркове по населените места в общината. Предвижда се почистване на речни корита, дерета, нерегламентирани сметища и при ситуации на извънредни обстоятелства.

План-сметката за разходите на ОП „ЧОБ”е приета на заседание на местния парламент в Бобов дол.

Юлияна КОЛЧАКОВА