Таксиджиите на стачка в Бобов дол: Трудно ни е! Искаме по-ниски цени на горивата

Юлияна КОЛЧАКОВА

Таксиметровите превозвачи в Бобов дол подкрепиха протеста на колегите си и отказаха да работят. В сряда шофьорите поставиха надписи „Стачка” на такситата си, като 7 от тях бяха паркирани на обособените места на стоянката в центъра, а останалите 7 – на други места в миньорския град. „Всички протестираме. Искаме цените на тока и горивата да се свалят. Солидарни сме с останалите превозвачи, защото ни е страшно трудно. 90 % от това, което изкарваме, отива за гориво, лизинги, данъци. Клиентите ни намаляха драстично, защото всичко е скъпо. Ако преди имах 70 адреса на ден, сега са 30. Започваме да се замисляме дали има смисъл да купуваме нови коли и да продължаваме или да спираме. В същото време градът ни има нужда от таксиметрови превозвачи. Географското разположение на Бобов дол е такова, че има високи квартали и там няма градски транспорт. Автобусите минават само по главната улица. Много възрастни хора са принудени да ползват таксита, защото не могат да ходят, но им е скъпичко. От т. нар. квартал „Еверест” до гробищния парк един курс е 4, 90 лв.. Клиентите ни са принудени да плащат тези суми, те нямат избор. Същевременно с един пробег от 1 километър аз не мога да купя един хляб, който е 2, 50. Не искаме градът да остава без таксита, нито хората да дават такива суми. Искаме да запазим работата и клиентите си. Затова настояваме да паднат цените на горивата”, каза Радина Стоичкова, която е в бранша от 2 години.

„Засега протестът ни е мирен, без затваряне на улици. Ако се наложи, ще предприемем по-твърди мерки. Не ни ли чуят, следващият път ще затворим бензиностанции или паркинги”, заявиха таксиджии от Бобов дол. Таксиметровите превозвачи там са 14. Цените са 80 ст./км – дневна тарифа, и 85 ст./км – нощна тарифа. Първоначалната такса е 1, 30 лв. Цените не са променяни от миналата година.

Както писахме, в сряда автобусните превозвачи излязоха на протест заради цените на горивата и мораториума на промените в толсистемата. Превозвачите настояват още да бъдат включени в обхвата на наредбата за субсидиране и за актуализация на цените на билетите.