Таксиджии сурвакат дупничани с по-високи цени

Всичко поскъпна! Не може да оцелеем, ако не вдигнем тарифите, категорични са шофьори от града

Таксита в много български градове ще возят на по-високи цени от 1 януари 2022 г. Сред причините за увеличението са поскъпването на горивата, инфлацията, както и пандемията от COVID-19. По този начин работещите в бранша ще се опитат да компенсират и все по-скъпите ремонти по автомобилите.
В София например Комисията по транспорт в Столичния общински съвет реши минималната цена за километър пробег при дневна тарифа да стане 1,05 лева, а максималната 1,78 лева. При нощната тарифа за километър пробег столичани ще плащат от 1,21 до 2,19 лева.
Ново повишение на цените на такситата се очаква най-късно до месец и в Благоевград. То ще засегне цените на километър, като поскъпването ще е с 10 или 15 стотинки. Първоначалната такса при качване в такси в града вече се повиши от 80 стотинки на 1,60 лв. през април.
„Вяра“ провери каква е ситуацията в Дупница и дали се очаква поскъпване на услугата и тук. Местните таксиметрови шофьори са категорични, че вдигането на цените няма как да бъде избегнато.
В момента в града цената на пробег километър през деня е 0,75 лв., а нощната тарифа е с 10 стотинки по-скъпа – 0,85 лв. Първоначалната такса при качване пък вече е 1,40 лв., след като преди месеци е била 0,70 лв.
„Виждате, че всичко поскъпва – горива, храни, ток. Авточастите също скочиха нагоре. Не можем да оцелеем, ако не повишим поне с малко цените. Нашият бранш е един от най-пострадалите заради пандемията. Още при появата на коронавируса много хора се уплашиха от това да влизат в таксита и това продължава до ден днешен. Ние сме с маски и редовно правим проветряване и дезинфекция на автомобилите си, но клиентите се страхуват и аз напълно ги разбирам. За съжаление обаче положението става от зле на по-зле с всеки изминал месец. Затова сме принудени да увеличим цените и в близките месеци ще го направим“, коментира Ангел, който от дълги години е таксиметров шофьор в Дупница.
Неговият колега Николай също подчерта, че инфлацията в страната ще накара шофьорите на таксита да увеличат цените на услугите си.
„Всичко идва от вдигането на цените. Кажете нещо, което да не е поскъпнало в последния месец? Вижте, че хлябът вече стана 1,50-1,60 лева. Ето сега през месец декември трябва да внесем 400 лева за лиценза за разрешително. В София вече решиха цените на такситата да се вдигнат.

Това ще дойде и тук, но с известно закъснение, може би от няколко месеца. Предполагам, че тук цената ще се повиши с поне 20-30 стотинки и ще стане поне 1 лев на километър пробег. Нощната тарифа сега 0,85 лева и очаквам да се повиши с 30-35 стотинки. В момента ние правим услуга на хората, като все още държим старите цени. Не правим никакъв бизнес и не изкарваме почти нищо. Но няма как, цените на такситата и в нашия град ще скочат“, каза Николай.

Димитър ИКОНОМОВ