Таланти от Дупница спечелиха награди от конкурс на БАН

Възпитаниците на ателие „Дон Кези” и преподавателката им Елена Марулевска

 

Валентин Васев, Марина Стоева и Пламена Георгиева са отличени за рисунки на Космоса

Юлияна КОЛЧАКОВА

Таланти от Дупница отново представиха достойно града на конкурс за млади художници. Валентин Васев и Марина Стоева от Арт ателие „Дон Кези” са удостоени с призови грамоти, а ателието със специална грамота за участие в Националния конкурс „Космосът и аз”. Призова грамота има и Пламена Георгиева от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”.
Конкурсът е проведен под мотото „За какво ни е Космоса”, посветен е на 50- годишнината на „България – космическа държава”. Организира се от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при Българската академия на науките, с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Валентин Васев, Марина Стоева и Пламена Георгиева са сред многобройните участници от цяла България, изпратили общо 975 рисунки. Творбите им са оценени от жури с председател Валери Васев – зам. -директор на ИКИТ, д-р Николина Климукова- изкуствовед и художник, и гл. ас. Д-р Камелия Радева- Попова. По думите на организаторите поради повишения интерес в конкурса от училища, детските градини и школи/центрове по изобразително изкуство, комисията взела решение да им бъде присъдена специална грамота за участие и подкрепа в конкурса „За какво ни е Космоса”.
Отличените художници ще получат наградите си на официална церемония в ценралата на БАН на 1 декември.

Валентин Васев е на 11г., в пети клас. Едва от няколко месеца учи изобразително изкуство в ателието. Това е първата му награда.

Марина Стоева е на 15 г., в девети клас. Усвоява тънкостите на рисуването в ателието няколко години. Награждавана е многократно, отличията й са от национални и международни конкурси. За този година това е първата й награда. От тази учебна година Марина Стоева е възпитаник на Националната хуманитарна гимназия „Свети свети Кирил и Методий”, Благоевград, учи в паралелка по изобразително изкуство.

Пламена Георгиева е сред най-изявените ученици в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”. Талантливата дванадесетокласничка рисува с въглен и графит. Сред предпочитанията й са извайването на портрети и животни. От учебното заведение казват, че
за нея детайлите са от изключително значение и мечтае за собствена изложба. Пламена е амбициозна ученичка и се интересува от испански език и история. Участва дейно във всички исторически конференции не само с портрети на бележити дейци, но и със свои реферати, казват още от училището.

Ателие „Дон Кези” е създадено преди 15 години от художничката и преподавател по изобразително изкуство Елена Марулевска.