Танцьорите на хореографите Войнови от Дупница обраха наградите от фестивали в Гърция, Полша и България, певицата С. Радева очарова публиката в Бялисток

Дупнишките танцьори в музея „Освиенцим”

Воин Войнов: Посетихме нацисткия концлагер „Освиенцим”, на сръбската граница играхме хоро

 

Танцьорите от дупнишките фолклорни състави „Актавис“ и „Дани“ пожънаха нови успехи на фестивали в страната и зад граница.

Дефилето в Бялисток

Това лято възпитаниците на хореографите Воин и Галя Войнови прибавиха в богатата си колекция от награди 4 купи, 5 плакета и 9 грамоти, спечелени в Гърция, село Дрен, Кюстендил и Полша. Поредния си успех завоюва и певицата Симона Радева.

ДЮФА „Дани“ има две купи и две грамоти от 3-тия международен фолклорен фестивал „Александрия” – Гърция, провел се от 13 до 16 юли.

Моменти от участията на ФТА „Актавис” и ДЮФА „Дани” в Полша

В Гърция е бил само детският състав. От фестивала „Слънце иде” в Дрен двата детски състава на „Дани”, които са до 6- и до 12-годишна възраст, имат първо място, а ФТА „Актавис“ е спечелил специалната награда. На фестивала „Пауталия” в Кюстендил ДЮФА „Дани“ се класира на първо място, а ФТА „Актавис“ грабнал голямата награда. От последното участие, което е в 9-ия международен фестивал в гр. Бялисток, Полша, дупнишките танцьори донесли две купи, две грамоти и един плакет. „В Бялисток бяхме 35 танцьори, пристигнахме на 25 юли.

Възпитаниците на двата състава вият хора на границата ни със Сърбия.

26-и имахме дефиле в града, а вечерта – 5-минутен концерт, всички ансамбли имаха участия от по 5 минути. Представихме танци от 4 области – Шопска, Добруджанска, Тракийска и Северняшка, като всеки танц беше представен с различен костюм. В концерта участва и солистката ни Симона Радева, пя тракийски, македонски и шопски песни. Участниците бяха от 15 държави, сред които Беларус, Босна и Херцеговина, Латвия, Литва, Сърбия, Македония, Сърбия. На 27-и имахме 20-минутна програма на централния площад и ансамбълът се представи много добре.

Само ние получихме една огромна кошница от генералния посланик на България за Бялисток, който е поляк. На 28-и пътувахме за гр. Неревка, на 40 км от Беларус, където имахме програма от час и 20 минути. На 29-и се представихме с 60-минутна програма в гр. Високие Мазовиецкие. Това беше последният и един от най-хубавите концерти. Поляците бяха възхитени от нашите костюми, от бързите танци и от песните на Симона Радева. Казаха, че въпреки че не разбират текста, им е харесало как ги изпълнява тя. На връщане имахме 4 часа спиране на сръбската граница – попаднахме в трафик, имаше много турци. Оползотворихме времето с нашите хора, на които се хванаха и чужденците.

Преди всеки концерт имахме репетиции на сцената. След концертите всички се събирахме пред общежитията, където бяхме настанени. Това са студентски общежития на Политехническия институт на Бялисток. Там бяха настанени всичките ансамбли и вечерно време играеха до 2 до 3 часа. Останалите играеха най-много с нашите танцьори”, разказа Воин Войнов.

Хореографът отбеляза, че на отиване ансамбълът посетил нацисткия концлагер „Освиенцим”, превърнат в музей. „Актавис” е бил поканен на фестивала от полското културно министерство и по предложение на българското посолство като един от най-добрите ансамбли за Югозападна България.

Изявите на ансамбъла продължават. На 25 август танцьорите ще участват във фестивала „Йоаким Осоговски” в македонския град Крива паланка. През декември ДЮФА „Дани” отива на фестивал в гр. Бараево, Сърбия, където танцьорите ще възобновят прекъсналите културни взаимоотношения с местен състав.