Таня Цанева: 25-30 адреса може да обслужи една мобилна избирателна секция

Една мобилна избирателна секция ще може да обслужи около 25-30 адреса. Това заяви пред бТВ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

Все още здравното министерство не е изработило и изпратило към изборната администрация здравния протокол, който да каже как ще гласуват хората в болнични заведения и как ще работят мобилните секции, обслужващи карантинираните лица.

ЦИК вече изпрати писма до всички кметове и областни управители, чрез които искаме информация за секциите с над 300 избиратели, в които ще бъдат разположени машини за гласуване, така и прогнозен брой подвижни секции, за да може да се предвидят стъпките занапред, подчерта Цанева.

Тя увери, че доставката на машините за вота ще бъде в срок. По данни на доставчика те ще пристигнат в страната и в по-ранни срокове, така че секциите ще бъдат обезпечени. Доставчикът ще даде указания с какъв вид химикалки ще може да се работи на екраните, посочи още Цанева.

По думите й вероятно предстоящите през април парламентарни избори ще останат най-скъпите изборите в историята с оглед на това, че сега закупуваме машините за вота.