Театърът в Дупница закри сезона! Актьорите си пожелаха много роли и пълни салони наесен

Директорът Валентин Балабанов: Театърът е жив

Дупнишкият театър официално закри сезона с пиесата „Верига от думи“ на Жорди Галсеран. Режисьор на психотрилъра е директорът на театъра Валентин Балабанов с участието на Виктория Янева и Божидар Попчев. Зрителите в Дупница за пореден път оцениха великолепното представяне на актьорите и ги изпратиха с бурни аплодисменти. „Изпращаме един труден сезон. Така не е само при нас, така е при всички колеги от цялата страна. Слава Богу, нещата с коронавируса се подобриха през последните месеци и мерките се поотпуснаха. Това ни помогна да изиграем някои представления, но не при пълен капацитет на театъра, а само на 50%. Не сме пътували извън Дупница, играехме само пред домашна публика. Но все пак може да се каже, че театърът е жив“, коментира пред „Вяра“ директорът на ОбДТ „Невена Коканова“ Валентин Балабанов.
Той допълни, че заедно с актьорите са обсъждали най-различни идеи за новия сезон, но все още не се знае доколко ще могат да бъдат реализирани:

„Коментирали сме много неща, свързани с новия сезон. Искаме да правим нови пиеси, искаме да върнем и някои от гостуващите актьори като Ивайло Калоянчев и Ивайло Захариев, които от доста време работят с нас. Не знаем обаче дали ще можем да реализираме идеите си, защото обстановката с пандемията продължава да бъде неясна. Усилено се говори за нова вълна на коронавируса и не знам колко сериозно ще бъде положението“.
Относно финансовото положение на дупнишкия театър Валентин Балабанов подчерта, че то е същото като преди няколко месеца и кметството плаща заплатите на актьорите и всички режийни разходи за сградата.
„В момента община Дупница ни издържа изцяло. Но аз не искам и не трябва да правим представления, за които общината ни доплаща. Искам чрез пиесите да можем да покриваме най-малко разходите за тях, а дори и да ни остава малко над това. За целта обаче трябва салонът да е отворен за посетители на 100%, както и да гостуваме на други места“, допълни директорът.
Дупнишката актриса Виктория Янева определи като вълнуващ и дори успешен изминалия сезон въпреки ограниченията, наложени заради Covid-19.
„Изминалата една година мога да определя като успешна и вълнуваща въпреки пандемията. В началото на сезона театърът „затвори“ вратите си за дълго, но успях да използвам доста ползотворно този етап и реализирах дипломния си спектакъл като режисьор, макар и без публика… Междувременно започнахме да репетираме онлайн пиесата „Верига от думи“. Репетиционният процес беше дълъг и труден, но смятам, че свършихме добра работа и след 4 месеца репетиции пиесата се срещна с публиката. Това беше много вълнуващ за мен момент! Това е 20-ата ми роля и дали случайно, или не – най-хубавата, която са ми поверявали до тук. През март се навършиха и 10 години за мен на професионалната сцена – юбилеен сезон. Играхме и много за децата, най-свежите и чисти зрители, макар и на моменти доста гръмогласни (смее се). Заради пандемията не успяхме да гастролираме, играхме само пред дупнишката публика, която неведнъж съм казвала, че е най-хубавата! Благодаря й от цялото си сърце за топлото посрещане и изпращане всеки път, като се срещнем на сцената!“, сподели пред „Вяра“ Виктория Янева.

Нейната колежка Анастасия Левордашка подчерта, че въпреки всичко театърът е оцелял и този път.
„Както всички знаем, този театрален сезон беше много по-различен и много по-особен заради пандемията. Но аз съм много щастлива и доволна, че все пак театърът оцеля и този път. Разбира се, изкуството е вечно и няма как нищо да го събори. Беше много интересен сезон, защото видях как въпреки всичко хората са зажаднели за изкуство в трудни моменти и това наистина ми напълни душата“, заяви Анастасия Левордашка.
За новия сезон тя си пожелава много роли и пълни с публика театрални салони.
„Театърът е двустранен процес и ние не можем без нашите любими зрители. Те са нашата муза и хората, заради които правим всичко това. Надявам се повече да няма затваряния на театрите и да може нещата малко по малко да се върнат в предишния си вид. Макар че съм сигурна, че за добро или за лошо вече нищо няма да е същото. Това ще ни остане като една обица на ухото. Защото в един момент изведнъж може да се окаже, че трябва да живеем без репетиции и театър, което за актьора направо си е равно на смърт. Дано през следващия сезон нещата да вървят нагоре. В тези тежки дни изкуството и театърът са едно спасение за всички. Мисля, че ще има един страхотен сезон!“, завърши актрисата.

 

Димитър ИКОНОМОВ