Телевизионери налетяха директора на дупнишката болница д-р Ени Лефтеров, спират реанимация

Телевизионен екип предизвика истински хаос в МБАЛ “Св.Иван Рилски 2003”. Покрай нашумелия случай около смъртта на Ангел Христов в двора на болницата от сутринта в сряда бил позициониран телевизионен екип, с настояване да получат  интервю от управителя д-р Ени Лефтеров. Секретар на болницата се срещнал с екипа, като им обяснил, че хирургът не може да коментира темата, тъй като е подписал декларация в полицията. Заради все още течащите процесуално следствени действия и разпити по случая, всички служебни лица ангажирани с разследването на смъртта на  Ангел Христов са подписали документи, които не позволяват разгласяване на информация. Въпреки това обаче, телевизионният екип остава на място и отказва да си тръгне, разказват от лечебното заведение. От там твърдят, че в сряда следобед д-р Ени Лефтеров е извикан по спешност от негови колеги в сектора по реанимация, с цел изясняване на два критични случая, изискващи неотложна реанимационна дейност. При появата си  д-р Лефтеров буквално е бил връхлетян от журналистите, които стояли пред вратите на кабинета му.

“Отворих вратата и те буквално връхлетяха върху мен. Излязох от кабинета и тръгнах към Хирургия. Знаете колко малко е разстоянието там – два на два. Операторът ме изблъска към тоалетната. Не знам дали ме удари с ръка или ме удари докато местеше камерата, но аз полетях към тоалетната. Опитах се да го изблъскам, но той беше много едър и не можах. Не бях подготвен въобще за подобно поведение. Тогава повиках двама служители, които да дойдат, за да ми осигурят път, както и да гарантират спокойствие за работа на екипите и пациентите в болницата. Всичко това се развива във време, когато пациенти имат спешна нужда от помощ и реанимационни дейности. Нямам думи, просто…”, разказа д-р Ени Лефтеров.

Телевизионният екип е изведен от лечебното заведение, като по думите на работещи в болницата, още на изпроводяк започват да викат, че ще подадат сигнал в полицията за проявена грубост към тях.

От ОДМВР-Кюстендил съобщават, че в Районно управление-Дупница е постъпил сигнал от журналистически екип, в който твърдят, че по отношение на тях е упражнена сила и са изблъскани от помещения в болничното заведение. Пристигналият на място екип се е срещнал с тях на място. По-късно са отведени в местното управление, където са им снети обяснения. Двамата служители на болницата, за които се твърди, че са проявили грубост и сила са установени и разпитани. Те са задържани с полицейска заповед. Случаят е докладван на прокуратурата и е започнато досъдебно производство, съобщиха от полицията.

д-р Ени Лефтеров

Д-р Ени Лефтеров има медицинско свидетелство за нанесена телесна повреда в областта на дясна лумбална област. Той е категоричен, че не неговите служители са проявили грубост, а че телевизионният екип е пристъпил  всякакви журналистически  стандарти. “Става така, че журналистите могат да подадат сигнал в полицията и те веднага да реагират. Когато обаче ние подадем сигнал, че се пречи на работата ни – тогава никой не реагира с обяснението, че не е противозаконно. Едва ли обаче в опит да се домогнат до информация е нормално да те блъскат и удрят с камерата и да спират животоспасяваща дейност”, заяви д-р Лефтеров.