Темида се забърза! Задържане под стража постанови съдът мигновено за клошаря Васил от Кюстендил

Шести смъртен случай от началото на годината разследват криминалистите в областния център

Окръжен съд-Кюстендил взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Васил А. (на 55 години), привлечен от Окръжна прокуратура като обвиняем за убийство с особена жестокост – престъпление по чл. 116, ал.1, т.6, пр.3, във вр. с чл. 115 от НК. Законът предвижда наказание „лишаване от свобода” за срок от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Кюстендилецът е задържан за убийството на 46-годишен мъж, извършено в нощта срещу 18 февруари в къща на ул. “Соволска”.

Съдът счете, че на този макар и ранен етап от разследването са събрани доказателства и може да бъде направено обосновано предположение, че привлеченият като обвиняем е съпричастен към престъплението. Налице е реална опасност да се укрие или извърши престъпление.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд -София.

До разплитането на случая се стигна, след като трупът на 46-годишния мъж бе открит в дома му. При извършения оглед на място от дежурна следствено-оперативна група по тялото са открити следи от насилие. Още същия ден двама души бяха задържани – 55-годишният Васил А. и 46-годишна жена. Мъжът остана в ареста, докато приятелката му бе освободена.

Задържаният е местен клошар, който се изхранвал от просия пред големите супермаркети в Кюстендил, съобщиха от полицията. 55-годишният мъж и жената са били заедно с жертвата в неговия дом. След употреба на голямо количество алкохол двамата мъже са се скарали и по-възрастният е ударил с бутилка по главата 46-годишния си домакин. Извършителят и жената преместили тялото в друга стая, заличили следите от кръвта и продължили да пият. Едва на следващия ден мъртвият е открит от роднини, дошли да го посетят.

И тримата участници в инцидента са с нисък социален статус, като задържаният Васил А. е от ромски произход.

Това е пореден смъртен случай от началото на 2021 г., който се разследва от криминалистите в Кюстендил.

На 2 януари труп на 49-годишен мъж бе открит в двор на къща на улица “Николичевски път”. При извършения оглед не бяха установени следи от насилие по тялото.

На 3 януари 92-годишен мъж от село Драговищица беше намерен мъртъв в дома си. След изказано от медиците съмнение, че върху починалия е упражнено насилие, с полицейска заповед бе задържан 46-годишен мъж, съжителствал с възрастния човек.

На 1 февруари самоубийство на 37-годишна жена разтърси Кюстендил. Около 7,30 ч. сутринта тя се хвърли от 7-ия етаж на блок 95 на улица “Бузлуджа”. Младата жена е полетяла от терасата на семейното жилище, докато в него са били родителите и брат й.

На 12 февруари мъж на 50 години издъхна внезапно в дома на родителите си в село Гюешево. Пристигналият на място полицейски екип не е установил следи от насилие по трупа.

На 14 февруари местен клошар стана жертва на ниските температури, студа и виелицата. Трупът му беше открит под моста до градския плаж, а в продължение на часове неговата самоличност беше неустановена.