Тенчо Тенев е отново шеф на КАТ

Бившият шеф на столичната “Пътна полиция” е временно преназначен на длъжността

Върнаха Тенчо Тенев като шеф на КАТ. Бившият шеф на столичната “Пътна полиция” е временно преназначен на длъжността заради по-дълъг болничен на сегашния титуляр Мартин Цурински.
Това потвърдиха за NOVA от полицията.

Тенчо Тенев беше задържан през май в Асеновград, където работеше като началник на “Охранителна полиция”. Той беше привлечен като обвиняем и задържан за престъпление по служба и за незаконно държане на боеприпаси.
След като го задържаха за 72 часа, от прокуратурата освободиха Тенев срещу гаранция от 10 000 лв. Държавното обвинение обаче не поиска отстраняване от длъжност. По тази причина сега няма правна пречка Тенев да бъде преназначен. Той може да остане на поста до догодина, когато навършва 60 години. Това е пределната възраст за работа в МВ
По времето на Цветан Цветанов Тенев беше освободен от поста заместник-шеф на столичната “Пътна полиция” и след години съдебни битки осъди министерството. Тенев беше върнат на работа като директор през 2014 г.
Тенчо Тенев бе арестуван на 11 май в сградната на полицейското управление при акция на дирекция “Вътрешна сигурност” към МВР, проведена под надзора на Окръжна прокуратура. Той бе арестуван за това, че от месец февруари 2021 г. до 28 април 2021 г., в Асеновград, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – началник на сектор “Охранителна полиция”, е превишил властта и правата си.
Тенев нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ – Асеновград, без да има право на това. Общата стойност на даренията бе около 10 500 лева.