“Терем” възобновява производство в Костенец

„Днес открихме цех за производство на военна продукция, която е особено търсена. Това ще даде тласък на развитието на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ и на групата „ТЕРЕМ – Холдинг“, но още по-важно е, че се откриват работни места в Костенец“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов при откриването на нови производствени мощности на територията на държавното дружество „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ ЕООД в град Костенец във вторник. По думите на министъра дружеството може да стане най-голямото предприятие в региона. „Адмирации за ръководството на „ТЕРЕМ“: това е чудесен иновативен подход. Надявам се това производство да бъде доразвито до нови стандарти, каквито има в натовските армии“, подчерта той.

„Новото производство ще открие допълнително около 30 работни места, което за региона на Костенец е добре“, каза управителят на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ ЕООД Иван Стоянов. По думите му – търсенето на подобна военна продукция е голямо; дружеството има сключени договори, които изпълнява и продължава да разширява и модернизира производството си. Очаква се да се повишат и възнагражденията. „Надявам се много млади хора да намерят своето работно място в нашия завод“, подчерта управителят на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ Иван Стоянов.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов преряза лентата на цеха, където се помещава производството на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса, заедно с изпълнителния директор на „ТЕРЕМ Холдинг” ЕАД Кръстю Кръстев и управителя на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД Иван Стоянов. На церемонията присъстваха и заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова. Пред гостите бяха представени дейността и възможностите на дружеството.

Средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския механизъм за подкрепа на мира (European Peace Facility, EPF). Това заяви още Димитър Стоянов в Костенец.

Той добави, че България вече е кандидатствала и изпратила необходимите документи. “Очакваме в определен период от време средствата ни да бъдат възстановени”, допълни министърът. По този начин за първи път бе обявено официално, че страната ни ще получи пълна компенсация за помощта, която е оказала за Украйна.

Държавното дружество от група „ТЕРЕМ Холдинг” ЕАД – „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД гр. Костенец, с принципал министъра на отбраната, започва 2023 г. с възстановяване на съществувало производство и внедряване на съвременни високоефективни технологии. За да отговори на актуалните потребности, ръководството на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД през последните години ориентира основната дейност на дружеството от ремонтна към производство на боеприпаси и пиротехнически изделия. Конструкторски колектив на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД разработи офанзивна и дефанзивна ръчни гранати с ПВЦ корпус и готови поразяващи елементи, светлинно звукови ръчни гранати, електровъзпламенител за 122 мм реактивен изстрел за БМ-21 и др. В началото на годината бе възстановена и технологията за производство на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса. Шнековането на 122 мм ОФ изстрел за 2-С1 и Д-30 се е извършвало в периода 1984 г. – 1988 г.