Терористът от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г.

Сотир Цацаров и Младен Маринов

Няма данни да е извършвал терористична дейност у нас, заяви след извънредна среща при премиера главният прокурор Сотир Цацаров

Терористът от Нова Зеландия Брентън Тарант е бил в България през 2018 г. Това заяви след извънредна среща при премиера главният прокурор Сотир Цацаров.

“Установено е негово преминаване през България за периода 9 до 15 ноември 2018 г. На 9 ноември е пристигнал на летище София с полет от Дубай. Пристигайки на летището, на следващия ден е наел автомобил, с който е пътувал около исторически места в България, като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ и от там се придвижва с автомобил до Унгария”, каза Цацаров.

Установяват се данни относно неговото пребиваване, за да се изяснят всички места, където е пребивавал и евентуално негови контакти, каза още той.

Няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето на наша територия, съобщи главният прокурор.

Брентън Тарант е посещавал Балканите през 2016 година. За периода 28 до 30 декември 2016 година е пътувал до Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Всички пътувания през 2016 и 2018 г. са свързани с посещения на исторически места.

Цацаров заяви, че се поддържа връзка с чуждестранните партньори, както и с водещите разследването в Нова Зеландия.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че основната задача е да се установи дали е имал контакт с българи у нас, които да са го съпровождали.

Надписи на кирилица върху оръжията на терориста от Крайстчърч се превърнаха в една от следите в разследването. Изброени са десетки сражения между християни и мюсюлмани. А на български се чете името на Фружин – сина на цар Иван Шишман, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на 15-и век. Другият надпис на български е Битката при Булаир от Балканската война. Споменат е и проходът Шипка, но на английски, както и годините на Руско-турската война.

На врата си 28-годишният австралиец Брентън Тарант носи нацистки символ. На път за нападението той излъчва на живо в интернет, а в колата му се чува сръбска военна песен от времето на войните в Босна през 90-те: “Радован Караджич води своите сърби“.

Преди атаката убиецът разпространил и манифест от 73 страници, в които говори за защита на бялата раса. В него Брентън Тарант пише, че трябва да отмъсти за убийството на 11-годишната Ебе Акерлунд, загинала при терористична атака в Стокхолм през 2017 година.

 

Източник: nova.bg