Тест за евровота: ГЕРБ – 35%, БСП – 28%, Обединени патриоти – 17%

Подкрепата за премиера Бойко Борисов нараства до 39%

Борисов, Каракачанов и Захариева – в топ 3 на българина, според “Барометър България”

 

Правителството продължава да се радва на подкрепата на избирателите.

В края на юли работата на Министерски съвет е одобрявана от 44% от българските граждани – така, както е било и през миналия месец, когато приключи българското председателство на Съвета на ЕС. Това сочат данните от проучване на “Барометър България”.

Подкрепата за премиера Бойко Борисов дори нараства до 39% от 37% през юни. След него се нарежда военният министър Красимир Каракачанов, чиято работа е одобрявана от 36% от българите. Външният министър Екатерина Захариева се ползва с доверието на 24%, а вицето Валери Симеонов на 13% от участниците в проучването.

Оказва се, че българите не правят разлика между евродепутат и еврокомисар.

А иначе 45.9% посочват само името на Ангел Джамбазки на въпрос кои представители на България в Европейския парламент могат да назоват.

Според социолозите популярността на Джамбазки е обяснима с факта, че 4 години след избора му за евродепутат той запазва стабилното си присъствие и във вътрешния политически живот на страната, както и изразява активната си и последователна позиция по актуалните вътрешно и външнополитически въпроси.

29.2% от анкетираните заявяват, че не се сещат за нито един български евродепутат, 1.6% назовават Петър Курумбашев, а 3% – Мария Габриел.

“Очевидно българските избиратели не правят разлика между евродепутат и еврокомисар, защото Габриел в последните години е именно еврокомисар, а не представител в ЕП. Останалата част от анкетираните – 20,3% познават по име някои от останалите 15 български пратеници в Европарламента“, анализират от от „Барометър България”.

Според агенцията нагласите на българските граждани за участие в най-близките избори – тези за Европейски парламент през 2019 г., не бележат особена промяна от последния месец.

Ако евроизборите бяха днес 35,3% щяха да гласуват за ГЕРБ, 28,9% – БСП, 17,8% за Обединени патриоти, 15,2% – ДПС, за други биха гласували 2,8%.

При така заявените нагласи ГЕРБ биха излъчили 6 или 5 евродепутата, БСП – 5 или 4, ОП – 3, ДПС – 3 или 2.

Анализът показва, че двете големи партии ГЕРБ и БСП разчитат на своите традиционни електорати.