ТЕЦ “Бобов дол” подкрепи протеста срещу затварянето на въглищните централи

Инж. Ивайло Димитров: Тук сме, за да защитим нашите централи

 

Масов национален протест в защита на бъдещето на българската енергетика се проведе в четвъртък. Организатори на многохилядното шествие, което стигна до българския парламент бяха двата големи синдиката в България КНСБ и КТ Подкрепа.

Представители на двата синдикати в ТЕЦ Бобов Дол Тодор Василев и Ивайло Димитров бяха сред включилите се в огромното шествие пред Народното събрание.

“Днес сме тук, пред НС, за да защитим нашите централи. Поетите ангажименти за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г са недопустими.” заяви инж. Ивайло Димитров от ТЕЦ “Бобов дол”.

По думите му през последните години в тяхното предприятие са извършени редица инвестиции в посока цялостна трансформация.

Тодор Василев пък припомни, че в ТЕЦ Бобов Дол работят 1000 човека. По думите му ако те останат без работа, заедно с техните семейства, 3000 човека ще бъдат пряко засегнати. Още по-голям става броят им и ако се затвори и близката мина.

Инж. Ивайло Димитров определи разписаните ангажименти като пагубни за цялата българска енергетика. Той изрази надежда,че решението, с което се задължава МС да предоговори ангажиментите, е крачка в правилната посока.

Инж. Ивайло Димитров беше категоричен, че ще следят дали правителството ще изпълни решениено на НС от днес. По думите му в противен случай ще пострада енергийният сектор и цялата икономика, както и работниците ще загубят работните си места.

Инж. Александър Димитров заяви, че целият екип на ТЕЦ “Бобов дол” изразява пълната си подкрепа за запазването на енергийната сигурност и стабилност на страна.

Около 550 протестиращи от Бобов дол и района се включиха в националния протест в защитa на енергийната сигурност.

В протеста участваха около 350 работещи в ТЕЦ “Бобов дол”.

На протеста енергетици и миньори носеха ножици и бръсначи и направиха символични места за фризура и бръснене, като предлагаха да правят прически на депутатите. По думите им след закриване на централите трябвало да се преквалифицират и от енергетици и миньори да станат фризьори или бръснари.

Събралите се протестиращи заявиха, че за целия енергиен сектор е ключово централите ни на въглища да останат да работят поне до 2038 година, още повече в момент на тежка енергийна несигурност. Те подчертаха, че наличието на диалог между управляващи, бизнес и браншови организации е ключов за изработване на най-добрите решения.

„Те са народни представители, а ние сме народът, те трябва да бранят интересите на тези, които са ги избрали, а не да обслужват лобистки и чужди интереси, които целят да унищожат българската енергетика! Много сме и няма да отстъпим!“ заяви миньор от Бобовдолско.

 

Протест в София под наслов “Да защитим енергийната сигурност на страната”