ТЕЦ „Рубин” без разрешение за водоползване, до 7 дни пуска кепенци?

В срок от една седмица Био ТЕЦ „Рубин” в Благоевград трябва да прекрати работа. Причината – няма разрешение за водоползване.

Това става ясно от отговор на Басейнова дирекция до Иван Кацарски по негова жалба от 2 декември 2020 г. Кацарски е сред водачите на протестите срещу мръсния въздух в Благоевград. Той се занимава с частен бизнес, има заведение в центъра на града.

Проверката в Био ТЕЦ „Рубин” бе разпоредена със заповед на директора на Басейнова дирекция Владимир Стоилов. Инспекторите са констатирали, че тецът ползва вода незаконно. Заустването е в река Бистрица, под моста срещу магазин “Кауфланд”, се казва в доклада им. Също така става ясно, че са монтирани няколко помпени агрегата в района на “Рибарска вада”. В момента на проверката те са рботили. На 3-4 метра от шахтата водата отново се излива в канала. За съоръженията в Бистрица ТЕЦ “Рубин” няма издадени разрешителни и помпа незаконно вода.

За резултатите от проверката е информиран и управителят на „Рубин 08“ ООД Илиян Личев.

Кацарски е категоричен, че без вода тецът ще спре работа, тъй като е невъзможно да се охлаждат турбините. „Надявам се да се намесят кмет, ОбС – Благоевград, РИОСВ, РДНСК, Българският институт по метрология, омбудсманът на Благоевград“, заяви активистът от „Благоевград диша“.

Сагата с Био ТЕЦ „Рубин” се точи от години в Благоевград, като многократно политици и общественици се опитваха да решат проблема. Няколко пъти се организираха протести, а в социалната мрежа тръгна петиция срещу теца, но всичко това не доведе до резултат.

До развръзката се стигна след подадения сигнал от Иван Кацарски в Басейнова дирекция. Тогава благоевградчанинът заяви, че от р. Бистрица е отклонен по-голям дебит за нуждите на „Рубин”, отколкото тече в самата река. На 3 декември 2020 г. проверяващите влязоха в теца с помощта на полиция, а резултатите от проверката станаха ясни едва сега.