Теч разрушава тавана на най-голямата читалня в Перник

Снимка - Perniknews

В заемната зала има кофи и найлони, токът е спрян

Теч разрушава тавана на най-голямата читалня в Перник. Той е от покрива на сградата на Двореца на културата, където се помещава регионалната библиотека с двете си заемни зали и книгохранилищата, поясни Росица Симеонова – директор на Регионална библиотека “Светослав Минков”.

В средата на заемната зала са постлани найлони и са поставени кофи, в които се събира водата. Електричество не се включва заради опасност от късо съединение. Около 5 000 тома литература, които са на разположение на заемната, временно са недостъпни за читателите.

Ремонтът на покрива ще се направи от общинското дружество “Жилфонд”, когато има поне два последователни сухи дни, коментира за БТА заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев.

Сградата е пусната в експлоатация през 1957 г. Тя е недвижима културна ценност от регионално значение, но никога не е ремонтирана, посочи още Кръстев. По думите му общината е осигурила комбинирано финансиране чрез Оперативна програма “Региони в растеж” и кредит, който ще връща от собствените си приходи. През пролетта ще започне мащабен ремонт на зданието, който ще възстанови блясъка и външния му вид така, както е било през 1957 г., увери Кръстев.