Тик-так: Областният председател на БСП-Кюстендил Станислав Павлов: 12 години в парламента е прекалено, омръзват на хората

 

Общинският лидер Иван Каракашки: След допитване от листата изхвърчаха Масларова, Петков и Овчаров, избирателите имат предел

Кюстендилци: С тези промени ще имаме депутати със срок на годност, не е важно колко време си топлил депутатското кресло, а какво си свършил

258-06-02 STANISLAV PAVLOV copy
Станислав Павлов – областен лидер на БСП-Кюстендил

Въвеждането на мандатност на народните представители от БСП е част от предложенията за промени в устава, които гласува столетницата на конгреса си, обяви областният председател в Кюстендилско Станислав Павлов. „Общо 19 делегати от Кюстендилска област присъствахме на конгреса и подкрепихме единодушно не само това предложение. Мандатност на депутатите искат и обикновените хора, такова беше и мнението на нашите членове.

145-08-81 karakashki-
Иван Каракашки – общински председател на БСП

Повече от 12 години в парламента е прекалено дълго време, а ние имаме нужда от обновяване. Колкото и добре да работи един народен представител, неговото присъствие изморява“, коментира още Станислав Павлов. Прието бе и решение за пряк вътрешнопартиен избор на председателя на БСП.

„Ограничението един депутат от БСП да не може повече от 12 години да остане в Народното събрание е положително, защото практиката показва, че вече има хора, които са 20 години народни представители. Между другото през 2013 година партията направи едно допитване до общинските партийни организации кои от БСП не искаме да са депутати. В резултат на това допитване се направи една много голяма промяна. Отпаднаха Емилия Масларова, Румен Овчаров, Румен Петков, Димитър Дъбов и др. Поне десет човека отпаднаха в резултат на това допитване от листите на БСП. Защото какъвто и да си, където и да си тези 12 години са напълно достатъчни ти да покажеш каквото можеш, за 3-4 години да се научиш. Обикновените хора имат предел на поносимост, може златен да си, като постоянно си по медиите или си някакъв началник, трупаш негатив. Целта е млади хора да влязат или различни, защото при нас в партията не е важно да си млад или стар, а по-важното е да вършиш работа. Имайки предвид чисто биологични процеси в нашата партия, по-добре млади, защото те са бъдещето“, коментира общинският председател на червените в Кюстендил Иван Каракашки. „Мандатността бе основният проблем на конгреса, оказа се, че против са половината от делегатите от софийската градска организация. Те имаха 80 делегати, от които 40 били против. Иначе от присъстващите на конгреса 450 подкрепиха мандатността. Не само аз го осъзнавам, но и делегатите за първи път подкрепиха решение председателят на Националния съвет да се избира от всички членове на БСП. Това значи, че нашия член в Долно село ще го питаме кой да бъде председател на партията в София, най-общо казано да се разбере. И тук се слага мандатност – националният председател не може да бъде повече от два пъти. Ограничението го имаше досега за общинските председатели, какъвто съм аз“, допълни Иван Каракашки.

По думите му тази мандатност се въвежда по същата логика, по която и за народни представители. „Един председател като стане председател, около него винаги има хора, с които се обгражда. Има влияние и може да накланя везните колко време да го избират. На конгреса миналата година за първи път доказахме, че можем да избираме друг председател против действащия. Това се случи за първи път в БСП като партия“, припомни социалистът.

Според него речта на Корнелия Нинова била впечатляваща, тъй като за първи път се говори за паралелна държава.

„Не е важно колко време някой е бил в Народното събрание, а какво е направил през това време. Партиите си пълнят листите с послушковци, незабележими за нас. Какво ще промени това времево ограничение? Ще сменим едни пионки с други. И изобщо как депутат, чийто мандат изтича и знае, че не може повече да бъде избран, ще бъде мотивиран да се бори за хората? Та те и сега изглежда, че не го правят. Така ще си имаме депутати със срок на годност”, коментират кюстендилци нововъведението на Корнелия Нинова.