Титулуваха Костадин Делидимов за цар на виното в Петрич, спечели 100 лв. награда

Кметът Бръчков и областният управител Сарандев зарязаха лозята край село Ръждак

31-02-02-0d1cb938
Костадин Делидимов (вдясно) стана цар на виното в Петрич

Костадин Делидимов от Петрич грабна титлата „цар на виното” в южната община по време на ежегодния конкурс за най-добро червено вино, произведено от последната реколта. Освен с короната той бе възнаграден и със 100 лв, неговите подгласници Сашо Славчев, класиран от журито на трето място, и Славей Илиев – на второ, получиха съответно по 50 и 80 лв. парични награди. Зарязването на лозята по случай вчерашния Трифон Зарезан започна с отслужване на молебен за здраве на стопаните и берекет. Лозовите масиви на жителите в Петрич бяха благословени лично от архиерейския наместник на Петричка духовна околия отец Ангел Кочев, който пожела плодородна година за стопаните.

31-02-02-d497c
Кметът на Петрич Димитър Бръчков е областният управител Валери Сарандев направиха символично зарязване на лозата в масивите край село Ръждак

31-02-02-45e2a93

 

Кметът на Петрич Димитър Бръчков, областният управител Валери Сарандев и председателят на Общински съвет – Петрич, Георги Динев направиха пък символично първото зарязване на лозата в масивите край село Ръждак.

Димитър Бръчков подчерта в поздравителните си думи за празника, че неслучайно Петрич се слави като район, в който се произвеждат най-хубавите вина и домашна ракия. „Това е така, защото стопаните полагат огромна грижа за своите масиви и правят с мерак виното и ракията. Нека е благословена реколта 2017”, пожела градоначалникът. Областният управител също поздрави лозарите от община Петрич. В музикалната програма за празника участие записаха възпитаници на танцовата школа към читалище „Братя Миладинови” и ВИГ „Серенада” с авторски изпълнения. Гостите на празника бяха почерпени с червено вино и скара.