Това е България! Стотици перничани отпразнуваха “Сурва” в столицата

Над 300 сурвакари и “мечкарница” разтърсиха Борисовата градина

Шест сурвакарски групи от Пернишко с над 300 участници гониха злото в столицата.
След като за трета поредна години Международният фестивал за маскарадни игри „Сурва“ бе отменен, перничани пренесоха магията на празника в парк-театър „Борисова градина“. Въпреки хладното време, стотици зрители се събраха, за да видят маскираните перничани, които огласиха столицата.


Събитието се проведе под наслов „Да изгоним злото. Да бъде!“
Сурвакарски групи от Батановци, селата Лобош, Лесковец, Банище и Люлин дефилираха пред публиката. В спектакъла взе участие и самодейна сурвакарска група „Йорданови АРТ и Приятели“ от столицата.


„Посланията бяха насочени към прогонване на злите сили, с пожелания за здраве и плодородие. Включихме в сурвакарските групи и малко повече деца, защото това е знакът, че традицията в Пернишко продължава, че децата са носители на същата традиция“, сподели Иванка Василева – гл. експерт в отдел „Култура“ в община Перник.

Зрелищното представление започна със спектакъла „Игри с маски“ в изпълнение на пернишката формация „Майсторите на танца“ с художествен ръководител Красимир Димитров. Д-р Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН представи пред зрителите обичая „Сурова“.

Една от големите атракции бе т.н. мечкарница, в която майстори от региона показаха как се правят маските. „Символиката във всяка кукерска или сурвакарска маска е една – да плаши злото. Изработваме ги от кожа, рога, от незастрашени животни“, споделиха те.Миналата седмица стана ясно, че и тази година фестивалът „Сурва“ в Перник няма да се проведе заради ръст на новозаразените с COVID-19. Събитието се отлага за трета поредна година. През 2020 г. той не се проведе заради водната криза в града, а през 2021 г. заради коронавируса.


„Сурва“ е част от Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството, а Перник стана столица на Международен фестивал, носещ това име.

Традицията обаче няма да бъде отменена и на 13 срещу 14 януари ритуалните огньове на Сурва ще лумнат във всички населени места в Граово, Мраката, Знеполе и Краището.

Снимки: Йоана Георгиева -JG Photography, Огнян Немски, Ерлан Галиев, Борислава Пешева, Цветелина Николова