Това е новото Ferrari Roma

Ferrari представи Roma. Италианците позиционират V8-Coupé-то между Portofino и SF90. Необходим ли е всъщност модел като Roma?

Ferrari представи ново GT. Принципно Ferrari Roma е затворен вариант на Portofino. Той напомня на външен вид на класическите Ferrari-GT-та като 456 GT, Maranello и 612 Scagliett, но заради V8-мотора си е позициониран един глад по-долу.

Roma е с аварийни седалки

С дългия си преден капак и късата задница, Roma е с типичен за GT дизайн. Понрави ни се със стилните си линии. Предната решетка с правоъгълните си отвори напомня на 250 GT Lusso от 60-те години. Задните светлини, тесните предни фарове и четирите ауспухови тръби изглеждат като модерна интерпретация на 612 Scaglietti. Вътрешното пространство на Roma е разделено на две и прилича на това на открития двуместен модел Monza SP2. Уредите са изцяло дигитални, а пътникът до водача има пред себе си дисплей на инфотейнмънт системата. Високата централна конзола с тъчскрийн прилича на McLaren. Ferrari определя Roma за 2+, но двете миниатюрни седалки на втория едва ли могат да се използват.

Двигател от Portofino, трансмисия от SP 90

Roma е задвижван от същия 3,9-литров битурбо V8 агрегат на Portofino. Неговата мощност в Coupé-то е 620 к.с. Автоматичната трансмисия с два съединителя от SP90 е разположена в задницата. От  0 до 100 км/ч Roma спринтира според Ferrari за 3,4 секунди, а максималната скорост е над 320 км/ч. За цените все още няма информация. AUTO BILD предполага, че стартовата цена на Roma ще е над 400 000 лв. По-ниско позиционираното Portofino стартира от 380 000 лв.

Впечатляваща външност, но за какво ни е този модел?

Ferrari Roma е с изключително успешна визия. Нетипичният за Ferrari цвят сребристо подчертава елегантността на автомобила, който не е толкова агресивен, колкото по-високо разположения 812 Superfast.  Той също е GT, но със своите 800 к.с. определено е свръхмоторизиран за автомобил за пътуване на дълги разстояния, а също и прекалено спортен. Тук „по-немощната“ Roma би могла да изиграе коза си на „разумно“ Ferrari. Все пак хората от Ferrari го позиционират между спортното SF90 и по-мекото Portofino. Последното все пак ще бъде по-доброто Ferrari за пътуване на дълги разстояния. Въпреки това според прессъобщението на Ferrari Roma е „изцяло в традицията на легендарните GT-модели на Ferrari като 250 GT Berlinetta Lusso и 250 GT 2+2“. Така Roma е нещо средно – хем спортист, хем комфортен автомобил за дълъг път. Сигурен съм, че клиентите на Ferrari едва ли ще се притеснят от този факт. Тъй като и без друго едно Ferrari не е необходимо никому. Но с превъзходната си и грабваща външност Roma е богатство за окото. Именно затова Roma заслужава, да се превърне в пазарен хит!/autobild.bg