Този див, див Запад!

Безстопанствени коне шестват от месеци безпрепятствено по улици, междуселищни пътища и магистрали в околностите на Дупница и Сапарева баня. Последният фрапиращ случай е от село Ресилово, където в сряда вечерта е станал поредният инцидент. Според полицейския бюлетин кон се е блъснал в автомобил. Животното е умряло, колата е потрошена, а по чудо собственикът е останал невредим от произшествието. На 50-годишния стопанин на конете, които са шествали по улиците на селото, е съставен акт за установяване на административно нарушение, по Наредба за обществения ред на община Дупница. Пак в сряда вечерта гражданка сигнализира в социалната мрежа „Забелязано в Дупница”, че безстопанствени коне се разхождат необезпокоявано в района на Дяково и създават предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Постоянни са сигналите за излезли на пътя коне и в района на Бинека. Всеки ден служители на най-голямото предприятие в района ТЕЦ „Бобов дол” се оплакват, че коне вървят по шосето и създават реални предпоставки за тежки инциденти. Сигнали има и от селата около Пиперево и Самораново в посока град Сапарева баня. Случва се безстопанствено пуснати коне да се разхождат и в най-големия жилищен квартал на Дупница – жк „Бистрица”. Шофьори се оплакват и от коне, пуснати да пасат свободно покрай реката при кв. „Байкал“. Животните обикалят квартала предимно вечерно време и са предпоставка за ПТП, тъй като трафикът там е доста натоварен.

Съгласно процедурата, контролът при подобни случаи е поверен на общините, кметовете на населените места, участъковия ветеринарен лекар и МВР.

„Едно от най-важните неща е хората да разберат, че сигналите се подават на правилното място, а не в социалните групи. Гражданите могат да се обадят на телефон 112, откъдето да реагират съответните институции”, съобщи говорителят на община Дупница Христо Апостолов. Община Дупница има на разположение два дежурни телефона, на които хората могат да подават сигнали денонощно, уточниха от кметството. Установените на територията на града безстопанствени коне се залавят от служители и се затварят в изградения приют. За да освободят животните си, собствениците трябва да заплатят такси както за залавянето на конете, така и за техния престой, като сумата е в размер на 25 лв. за денонощие. В случай че конете са извън територията на града, сигнали се подават към полицията и кметовете на населените места, които от своя страна трябва да извършват дейности по установяване, залавяне и обезопасяване на пътища и имоти.

Истината обаче е, че основният ангажимент и отговорност е на самите собственици. Тяхна трябва да бъде грижата по това да пазят животните си и да не създават предпоставки за инциденти с автомобили и хора. Колкото и институции да бдят, порочната практика очевидно продължава. Вероятно санкциите също не са достатъчни, след като всеки ден някой някъде в района сигнализира, че срещу колата му има стадо коне и опасност от инциденти. Времето на уестърните отмина, но духът е жив, след като всеки ден гледаме на живо „Този, див, див запад!”

ВИДЕО