Тома Биков: Шансовете на ГЕРБ да спечели евроизборите са огромни

„За нас е важно на първо място ГЕРБ да спечели европейските избори и смятам, че шансовете за това са огромни“, каза днес депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред БНР. Той прогнозира в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“, че в изборния ден разликата между „ГЕРБ и БСП ще бъди много по-голяма“ от тази, която предвиждат социологическите проучвания. Биков коментира още и какво ще се случи, ако резултатите от евроизборите се разминат с предвижданите 6 евродепутати за ГЕРБ и по-малко за БСП. И дали ако ГЕРБ получат по-малко гласове на евроизборите от тези на БСП, това може да бъде основание за предсрочни избори, както отново твърди г-н Сидеров. „Достатъчно примери имаме, за да знаем, че тези избори са изключително сериозни. Това, което ние ще направим, е да не ги подценяваме. Ние още отсега търсим пълна мобилизация на нашите избиратели, на нашите структури, не защото самоцелно искаме да спечелим евроизборите и да осигурим политическа стабилност в страната, защото за съжаление не виждаме в нашата алтернатива потенциал да осигури базовата политическа стабилност, която е необходима, за да се осъществят каквито и да било политики след това. Не виждам БСП да има такъв потенциал“. Според Биков ако „Обединени патриоти“ се явят заедно на евроизборите, те могат да постигнат неочаквано добър резултат. „Не смятам, че един негативен резултат за патриотите ще е основание те да си преформатират коалицията. Но цялостната управленска коалиция, според мен, ще бъде стабилизирана и с хоризонт за изкарване на пълен мандат, ако ГЕРБ спечели европейските избори срещу БСП – това са двете основни алтернативи“. Биков коментира и изказването на Волен Сидеров, че “Цветан Цветанов е голям политик и винаги така подрежда нещата, че гласовете на патриотите вече не са фатални, а си ги взимат от “Воля“ и от ДПС“. “Не мисля така“, каза той. “Ние сме показали ясно, че разчитаме на „Обединени патриоти“ да участват активно в управляващото мнозинство, а защо така мисли г-н Сидеров, не знам, но със сигурност ние разчитаме на колегите“. „Не мисля, че има някаква промяна в рамките на голямата управляваща коалиция. Тя изпълнява своята програма и това се признава от всички политически субекти, които участват в нея, независимо от вътрешните отношения в рамките на Обединените патриоти“, каза Тома Биков в отговор на въпрос на кого ще разчитат за предстоящите евроизбори – на „Воля“ или на ДПС. Според него управляващата коалиция е стабилна и може да прокарва ясни политики.

На въпрос дали си представя човек като Мария Габриел и Томислав Дончев за водач на листите на ГЕРБ за евроизборите, отговори:

„Аз мисля, че ние имаме достатъчно хора, които биха могли да олицетворят една евродепутатска листа. Със сигурност профилът ще бъде ярък“.