Томислав Дончев: Твърдо стоя зад Закона за концесиите, който Радев спря

tomislav-donchev_1450712761-jpg
Нищо не е станало на тъмно, каквито са опитите са внушение, категоричен бе бившият вицепремиер

Законът за концесиите, на който президентът Радев наложи вето, беше внесен от мен и твърдо стоя зад текстовете му. Това заяви по БНТ бившият вицепремиер Томислав Дончев.

“Това беше много по-добър закон от стария. Той беше базиран на европейски директиви, които трябва да се изпълняват. Категорично той не предразполага към корупционни практики, а напротив – отваря нови възможности. Не бих желал да контраатакувам президента, дано да има по-подробни мотиви от тези, които изложи до момента”, отбеляза Дончев.

А до момента аргументите на Радев са, че законът е приет в 12 без 5 и поставя под въпрос основни принципи, въвежда широки граници за субективизъм и възможности за корупционни практики, ощетяващи обществения интерес.

“Наистина законът беше приет на второ четене в последните дни на 45-то Народно събрание, но той беше внесен в парламента в средата на 2016 г., а беше разработван още 6 месеца преди това от широка група от експерти. Нищо не е станало “на тъмно”, каквито са опитите са внушение”, категоричен бе Дончев.

Според него какъвто и парламент да се сформира, той няма как да приеме кой знае колко по-различен закон за концесиите, ако се отразяват европейските директиви.

“Новият текст, освен че предлага система за много по-добър контрол, отваря и много по-големи възможности за строителството на концесия. Това е мръсна дума за обществото, но защо да нямаме една голяма концесия – например, за изграждането на мост при Силистра-Кълъраш, който би струвал около 300 млн. лв., а след това инвеститорът да си върне разходите през събиране на такси. Същото важи и за още поне 3-4 обекта в България. Призовавам всички да прочетат проектозакона, не е кой знае какво интелектуално усилие”, отбеляза Дончев.