“Топлофикация – Перник” намалява с 3% сметките за февруари

“Топлофикация-Перник” ще намали с 3 процента сметките на всички клиенти за февруари, извън предлаганите от дружеството отстъпки. Това обявиха от предприятието след извънредно заседание на Общинския съвет по проблемите с централното парно отопление в града. По този начин клиентите, които заплащат редовно месечните си сметки, ще получат двойна отстъпка, обясниха от “Топлофикация”.
Общинският съвет в Перник обсъди проблемите, създавани през отоплителния сезон от местната “Топлофикация”. Неколкократно топлоснабдителното дружество в студените зимни дни работеше под задължителния температурен график, което предизвика недоволство сред гражданите. Намеси се и омбудсманът Диана Ковачева, която изпрати официално становище до съветниците в ОбС. КЕВР пък започна проверка на предприятието.
Топлоподаването на перничани е било спряно само при две аварии в основния топлоизточник – пети парогенератор, като проблемът е бил отстранен за по-малко от денонощие, твърди изпълнителният директор Чавдар Стойнев. По думите му при подобни ситуации се изисква технологично време от десетина часа за изстиване на котела, преди да се отстрани компрометираната част.
“След спиране на топлоподаването по мрежата тръбите се свиват и при повторно пускане на топла вода се получава процес на разширяване, който обостря малките пукнатини и предизвиква повече, макар и малки аварии по трасето”, обясни Стойнев. Той уточни, че отстраняването им отнема под 8 часа средно, като топлоподаването към абонатите се нарушава за по – малко от 4 часа. В останалото време екипите се занимават с изкопни и насипни дейности, което не изисква прекъсване, уверява директорът. От дружеството разказват и за ситуации, при които се налага да чакат с часове собствениците на паркирани автомобили да ги преместят, за да започнат работа.
“Топлофикация-Перник” обмисля и еднократно удвояване на месечната отстъпка по промоционалната програма, за да компенсира хората за причиненото неудобство.
С поставените въпроси на заседанието ще бъде запознат министърът на енергетиката, заяви областният управител Кирил Стоев.
От своя страна омбудсманът Диана Ковачева заяви: “Необходими са трайни решения за осигуряване на качествено и непрекъснато отопление и битово горещо водоснабдяване в Перник.
Проф. Ковачева посочва, че проблемите с качеството и сигурността на отоплението в Перник са системни и не само не се решават, но и се задълбочават. Затова е необходим стриктен контрол за спазването на показателите за качество на топлоснабдителните услуги, казва омбудсманът. „Очаквам обективна и ефективна проверка от компетентните органи относно причините за честите аварии по съоръженията на „Топлофикация-Перник“ АД, за резултатите от която гражданите на Перник да бъдат информирани своевременно“, заяви общественият защитник.
Диана Ковачева обръща внимание, че топлопреносното предприятие трябва да предприеме краткосрочни и дългосрочни мерки за преустановяване и предотвратяване на бъдещи нарушения, както и да поеме отговорност за неизпълнение на задълженията си, чрез справедливи компенсации на клиентите си.