Топъл обяд за нуждаещите се в община Сатовча

Удължават проекта „Топъл обяд в условия на пандемия от COVID-19“ в община Сатовча до месец юни 2022 година. Целта е да се осигури безплатен топъл обяд за нуждаещите се лица, които са изпаднали в неблагоприятно социално положение, засегнати от пандемията COVID-19 и последиците от нея, както и подобряване качеството им на живот.

Реализацията на дейностите е част от социалната политика, която община Сатовча развива в подкрепа на лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии, лица и семейства, обект на месечно подпомагане.

С предоставяне на топъл обяд по Оперативна програма за храни ще се задоволят потребностите от храна за хора, които не могат да си осигурят сами, което ще доведе до намаляване броя на живеещите в бедност лица. Предвидено е предоставяне на разнообразно седмично меню, с което да се осигури балансирано хранене на целевите групи.

Услугата по проекта „Топъл обяд в условия на пандемия от COVID-19“ ще се предоставя за 200 лица в община Сатовча за период от 18 месеца (от 01.01.2021 г. до 30.06.2022 г., само в работни дни). Обядът включва: супа, основно ястие и хляб и веднъж седмично десерт и/или пресни плодове. Храната се пакетира в съдове и опаковки за еднократна употреба, разрешени за контакт с храни. Приготвяната храна ще се доставя ежедневно до домовете на потребителите в населените места Сатовча, Долен, Плетена, Кочан, Ваклиново, Жижево, Вълкосел, Слащен и Годешево. В рамките на проекта община Сатовча реализира съпътстващи мерки, целящи постигане на по-голяма информираност и осведоменост на лицата от целевите групи за други социални, административни, здравни и образователни услуги.