ТОП криминалисти налагат версия за отвличане на Сашко

  • Иван Савов: Александър е отвлечен и допускам, че бащата е в час с нещата

  • Бивш шеф на “Издирване” в МВР:  Може да бъде и майката

  • Ботьо Ботев: Притесняват ме обясненията на бащата, има нелогични неща

Продължава издирването 12-годишния Александър Цветанов в Перник. Момченцето, което има форма на аутизъм, изчезна по време на разходка в петък. Стотици полицаи, доброволци, планински спасители, кучета и специална техника участват в издирването му. От полицията казват, че операцията по издирването на детето ще приключи, едва когато то бъде намерено.

Над 450 доброволци и 90 автомобила са се включили в издирването на 12- годишния Сашко от Перник във вторник срещу сряда. Обходената площ е над 120 км. Издирването продължи и в сряда през деня.

Екипите от доброволци търсят на терени в Перник и Радомир. Те са в непрекъсната връзка, каза за БНР председателят на българския студентски съюз Станислав Фердов, който е координатор на доброволческата акция.

От началото на издирването досега на терен са работили над 9000 души. Сред тях – огромен брой доброволци от цялата страна:

„От Пловдив има, от Варна, от Видин се организират,  от цяла България, включително в Брезник имахме и англичанин с личен автомобил. Естествено, с местен го пратихме”, каза Фердов.

“Имало е и по-дълги издирвания в историята на издирване на лица в България. В Монтана – 28 дена, за съжаление –  с фатален край. Твърденията на близките се променят на ежедневна база. В момента стигнахме до извода, че вече го търсим само по лице, без как се облича и т.н. Не мога да си обясня промяната на твърденията”, допълни той.

Именно постоянната промяна в твърденията на близки породи информацията, която бе разпространена от доброволци,  участващи в издирването на 12-годишния Александър. В групата Zello, направена с цел координиране на действията по намирането му,  бе разпространено, че бащата на момчето нотариус Александър Цветанов е задържан. Новината не бе потвърдена официално нито от полицията, нито от Окръжна прокуратура. “Ако това се е случило, щеше да бъде обявено публично. С бащата се водят разговори всеки ден, провеждани са и разпити, но не е бил задържан“, коментираха от пресцентъра на МВР.

Според перничани слухът за задържането на Цветанов се появил няколко часа след разпространената версия от страна на криминалистът Иван Савов, който в интервю по NOVA заяви, че допуска 12-годишният Александър да е отвлечен, а бащата да е наясно с това.

„За мен Александър от Перник не е изчезнал ей така, най-вероятно е отвлечен и допускам, че бащата е в час с нещата. Ако имаше инцидент или беше избягал, щеше да се появи в радиус от няколко километра”, коментира Савов. Според него криминални психолози следва да проведат беседи с бащата. “В деня преди изчезването си Александър от Перник не е бил на училище. Тоест нямаме никаква гаранция, че не е изчезнал предишния ден и по недобросъвестен повод това да не е съобщено от бащата. 95% се касае за отвличане, трябва да се установи мотивът на похитителя, дали има користна или лична цел”, заяви той. По думите му съмнение буди и това, че свидетели не потвърждават бащата и синът да са се разхождали покрай профилакториума. “Версиите на бащата се разминават всеки път, щом бъде разпитан. За съжаление, пропускът на колегите е, че много късно са започнали да работят с него. Може и някой от обкръжението на бащата да знае какво се е случило. Трябва периодично да се увеличава периметърът на претърсванията, като се провеждат и беседи с бащата. Трябва и да се провери поведението на детето последните дни и дали е имало нездрав интерес към него в училище”, смята криминалистът.

Версията за отвличане е най-вероятна и според бившия шеф на служба “Издирване” в МВР – Красимир Занев. „Малкият Александър от Перник, от когото няма следа вече 6 дни, може да е отвлечен, включително и от майка си. Трябва да се провери и каква е била кореспонденцията между майката и бащата”, коментира пред БНТ Занев. Той разказа, че преди време майката, която живее в Англия, се е обаждала на бащата и искала да вземе детето при себе си, но той не ѝ го е давал.

Нищо чудно да е организирано от нея или от други хора такова отвличане. Или е в някоя изоставена къща или мазе – необитаеми. Но вече няколко дни без храна и вода на неговата възраст трудно би издържал”, обясни Занев. Според него все още се работи по т. нар. горещи следи. При такива случаи в първите дни да се провеждат бързи оперативно-издирвателни мероприятия, но за съжаление до този момент нямат резултат, допълни Занев.

Ден по-рано с коментар по случая излезе и криминалистът Ботьо Ботев. Той също насочи вниманието към поведението на бащата. „Притесняват ме обясненията на бащата. Има нелогични неща в неговите действия, които може да са свързани с битието и състоянието му. Странно е това, че има известно забавяне на подаването на информация към органите на МВР от страната на бащата и близките на момчето” , заяви пред БНТ  Ботев. Той коментира, че от психологическа гледна точка бащата твърде спокойно и обосновано обяснява цялата ситуация и това трябва да се вземе предвид. “Това не значи нищо, всеки човек има определена реакция, но трябва да се вземе предвид при проверка на определени обстоятелства”, каза той.

“Странно е и това, че камерите не са уловили детето и че обучените кучета също не намират следа, но това зависи и от обстановката, където е изчезнало детето”, посочи той. Ботев обясни, че е чел протокола от разпита на бащата, публикуван в медиите, и обстоятелствата трябва прецизно да се проверят. По думите му при такава огромна организация би трябвало да се предполага, че детето не се е отдалечило много от мястото на изчезване.