Топ рецепти за празнични коктейли

Бърбън Хот Тоди

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

бърбън – 25 мл

мед – 1 с.л.

лимонов сок – 25 мл

чай – 1 бр. във филтърна торбичка

вода – 150 мл гореща

лимонова кора – за декорация

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В огнеупорна чаша се наливат бърбън, медът и прясно изцеденият лимонов сок. В друга чаша се поставя филтърната торбичка с чай по избор, която се залива с гореща вода. От горещия чай се налива в чашата с бърбъна, след което напитката, наподобяваща пунш, се разбърква до разтопяването на меда. Сервираме Бърбан Хот Тоди с парченце лимонова кора.

 Коктейл Том Колинс

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

джин – 40 мл.

лимонов сок – 20 мл

пудра захар – 2 ч.л.

портокали – 1 бр.

череши – 1 бр.

газирана вода

лед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Ниска чаша се напълва до 2/3 със ситно счукан лед. Прибавят се лимоновият сок, джинът и захарта и се допълва с изстудена газирана вода. Разбърква се леко с лъжичка и се украсява с резенче лимон и една черешка. Сервира се със сламка.

И тъй като все пак говорим за новогодишни коктейли, логично е в тях да се включи и шампанското, от което по традиция всички отпиваме по глътка, щом стрелките се съберат на дванадесет часа.

Коктейл с шампанско

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4 праскови,

малко захар и изстудено шампанско

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме 4 праскови на парчета

добавяме захар около 1 ч.л.

пасираме с помощта на пасатор

Сложете пасираните плодове в подходяща купа и добавете бутилка шампанско. Този коктейл се сервира във високи чаши. Можете да направите коктейла и като замените пасираните праскови с портокалов сок.

Водка Мартини

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

водка – 50 мл

вермут – бял сух 10 мл

лимонова кора – 2 парченца

маслини – зелени 2 бр.

лед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В шейкър или друга смесителна чаша се слагат няколко кубчета лед, прибавят се водката и вермутът и се разбърква енергично. Готовата напитка се сервира с по едно парченце лимонова кора и по една зелена маслина.