Трагедия! Откриха разложения труп на отец Станоя Митев от Мала църква в леглото, домашните любимци го наглозгали

police

84-годишният отец Станоя Митев от самоковското село Мала църква бе открит мъртъв в леглото у дома си, заобиколен от домашните си любимци. В селото върви ужасният слух, че тялото на свещеника било разкъсано от собствените му кучета и котки.  Сигналът за мъртвеца е подаден на 112 от кмета на село Мала църква Ивайло Петров.

Пристигналият екип от РПУ-Самоков и Бърза помощ са констатирали смъртта. По първоначални данни няма сведения за насилствена смърт. Трупът не е транспортиран за аутопсия. Тялото на отец Станоя било в напреднал стадий на разложение след прекараните близо 2 седмици в леглото, коментират запознати със случая.

“Комшии ми казаха, че не са видели да пуши коминът на къщата и от няколко седмици не са виждали стъпки около дома му. Отидох да проверя и видях, че това наистина е така, вратата отвътре беше заключена. Подадох сигнал на 112, самоковските криминалисти дойдоха и го намерихме починал в леглото си”, разказа за в. ”Вяра” кметът на селото Ивайло Петров.

Отец Станоя беше болен от диабет, наскоро получи и инсулт и не можеше да води службите. Отчето обслужваше всички села от Искровете допреди две години, когато дойде отец Йордан Мечкаров. Хората от Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци го познават като добър човек. “Много беше скромен, никому зло не е сторил, но като всички от Искровете си имаше характер, малко кют беше. Преди години всички близки – съпруга, дъщеря и син, на отец Станоя починаха и той остана сам. Живееше като отшелник, обичаше да си пийва, но зло не е правил никому. Живееше със своите котки и кучета и с тях се раздумваше. Намериха в стаята му неговите котки и кучета, влизаха при него отвсякъде. Казват, че го били разкъсали”, сподели пред “Вяра” Атанас Иванов. Хора от селото коментират, че преди една година отец Станоя е дарил къщата си срещу доглеждане  на мъж – бизнесмен от селото. Според тях придобилият недвижимия имот местен жител не е полагал  никакви грижи за него.

Хората от селото разказват, че трупът е бил наяден от котки. Печката на отец Станоя не горяла. “Сигурно не е могъл да стане и да я запали в последните си дни”, предполага кметът на селото. Предлагали му да отиде в старчески дом, но Станоя отказвал. Отец Станоя живееше в стара къща, накрая на селото, почти до гората.

“Неведнъж кметът Иво Петров е помагал на отец Станоя, докарваше му дърва и го караше с колата до град Самоков. Той никога не пътуваше с рейса освен в най-мразовитите дни. Отец Станоя цял живот беше беден, не сваляше расото си. Дори когато спря да служи, след пенсионирането си, продължи да живее с вяра и да носи своя кръст”, разказаха хора от селото.

“Като ходеше по улиците, котките му го следваха. Почти никой не искаше да му спира на стоп освен кмета на селото. Отец Станоя живееше в голяма мизерия”, споделят още в Мала църква.

Отец Станоя бе погребан вчера на обед в гробищния парк до църквата „Петър и Павел” в родното му село Мала църква. Погребаха го служебно чрез социалните в общината. Студ бе сковал земята, мразовит беше и последният час на отчето на земята”, коментираха хора от Мала църква. Десетки миряни и свещеници от Самоковската епархия изпратиха обичния духовник в последния му земен път. В негова памет вчера биха камбаните на църквите в селото, където той е служил десетилетия наред. Бог да приеме душата му в селенията на праведните!