Транспортните фирми вещаят фалити, ако тол таксите се увеличат

  • Автобусните превозвачи още не са получили предвидените 40 млн. лв. ковид помощи

  • Превозите на товари не получават никакви компенсации, не се и очакват такива

Разширяването на тол системата и увеличаването на пътни такси ще предизвикат много фалити, предупредиха тези дни представители на автобусния и товарния транспорт. Очакванията им са правителството да направи платени още 3000 км пътища в страната.
Заявка вече бе дадена от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Той обяви, че обхватът на тол системата ще бъде разширен с включването и на второкласните шосета, а за тeжĸoтoвapнитe пpeвoзни cpeдcтвa щe има и пo-виcoĸи пътни тaĸcи, защото сега приходите идват основно от винетките за леките автомобили. Промяната щe ce cлyчи пpeз втopoтo тpимeceчиe нa 2022 г. cлeд пpeгoвopи c пpeвoзвaчитe и вcичĸи бpaншoви opгaнизaции, обясни преди време Караджов. Разговори по темата с транспортните фирми досега все още не са водени. В същото време финансовият министър Асен Василев залага сериозен ръст на приходите от тол такси в бюджета за 2022 г. “За 2022 г. се допуска промяна на сегашния обхват на републиканската пътна мрежа и актуализация на тарифата за изминато разстояние”, е записано в средносрочната бюджетна прогноза, която съпътства проектобюджета за тази година.
Повече подробности откога ще бъде направена промяната и как ще бъде актуализирана тарифата на пътните такси за товарните автомобили над 3,5 т няма. Финансовото министерство обаче е изчислило, че за 2022 г. очаква 290 млн. лв. ръст на приходите от пътни такси, а за 2023 г. – 40 млн. лв. повече. За 2024 г. се предвижда запазване на приходите до размерите от 2023 г., в която годишните приходи от тол такси ще достигнат 520 млн. лв.
“В транспорта положението е изключително тежко и повишение на тол таксите още повече ще го влоши. Кризата с цените на горивата е сериозна. Освен нея трябва да отбележим и изключително сериозната кадрова криза, опашките по границите, затварянето на заводи. Тези, които имат дългосрочни договори, не могат да ги изпълнят, търпят неустойки”, коментира пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Арабаджиев припомни, че превозите на товари не получават никакви компенсации, не се и очакват такива.
Автобусните превозвачи пък още не са получили предвидените 40 млн. лв. ковид помощи с актуализацията на бюджета през септември миналата година. Над 560 автобусни фирми подадоха заявления в края на декември и още чакат одобрение. От Камарата на автобусните превозвачи определят отлива на пътници като изключително голям и изразяват опасения, че най-малките фирми, които возят по няколко пътници, няма да се доберат до никакви компенсации./СЕГА