Транспортният министър Георги Тодоров и представители на бранша обсъдиха основните въпроси пред сектора на автобусните превози

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров се срещна с представители на автобусния бранш. По време на разговорите са обсъдени основните въпроси, които стоят пред сектора на автобусните превози, информират от ведомството.
Министър Георги Тодоров е заявил, че за ограничаването на нерегламентираните превози на пътници с леки автомобили ще се търси съдействието от всички компетентни органи. “Ще бъдат предприети необходимите действия за засилване на контрола над нерегламентираните превози на пътници. Разпоредил съм ръководството на ИА “Автомобилна администрация” да създаде необходимата организация за извършването на специализирани проверки, най-вече в районите на летищата и граничните пунктове”, е обявил Георги Тодоров.
По отношение на превозите на туристи с леки автомобили и предложенията тази дейност да бъде регламентирана, министърът е посочил, че очаква възможно най-скоро да се проведе среща между експерти от Министерството на туризма, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и представители на бизнеса, на която да бъде обсъден този въпрос.
На срещата са били дискутирани и изменения на Наредба номер 2 за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси. Договорено е текстовете на наредбата да бъдат обсъдени в работна група на експертно ниво, с участието на представители на бранша и при нужда да бъдат прецизирани.
Обсъдени са били също възможностите за подкрепа на сектора от държавата. Министър Георги Тодоров е заявил, че ще бъде проучена възможността за осигуряване на европейско финансиране чрез оперативните програми./БТА