Трекляно и Невестино липсват в аптечната карта на областта

На територията на област Кюстендил функционират 45 аптеки, при необходим минимален брой 55. Най-много – по 19 аптеки, имат общините Кюстендил и Дупница, по две са аптеките в общините Бобов дол и Сапарева баня, а в Бобошево, Рила и Кочериново – по една. В общините Трякляно и Невестино няма аптека, а в цялата област има само една функционираща аптека с денонощен режим на работа. Това сочат данни, представени на заседание на комисия от представители на здравните институции и деветте общински администрации, одобрила аптечната карта за областта.

По данни на комисията, аптеките в региона са концентрирани основно в големите общини, а в малките населени места има проблем по отношение на снабдеността с лекарства. Магистър-фармацевтите на територията на област Кюстендил са 88, при необходим минимален брой 146, сочат още данни, предоставени от комисията. Помощник-фармацевтите в региона са 53-ма, при необходим минимален брой 80.

Необходимостта от аптеки на определена територия се изчислява на база алгоритъм, в който са зададени броят на жителите и местното потребление на медикаменти, каза за БТА д-р Динко Динев от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Той посочи, че на заседанието на комисията, включваща представители на различни здравни институции и деветте общински администрации, е била обсъдена възможността в отдалечените населени места да има организирана доставка на медицински изделия и медикаменти, или да се търсят варианти за разкриване на общински аптеки. Изказано е било предложение денонощните аптеки да бъдат подпомогнати със субсидирано работно място или друг вид подпомагане. Предложенията са с пожелателен характер, посочиха от здравната инспекция.

Целта на Областната аптечна карта е да “заснеме” актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти. Документът съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта, посочиха от областната администрация в Кюстендил.