Треньори в „Марек” ще учат на футбол  ученици от Дупница  и Бобов дол

Директорът на ДЮШ Янек Кючуков: Започваме работа с 200 деца от 9 училища

Юлияна КОЛЧАКОВА

Близо 200 деца от общините Дупница и Бобов дол ще имат възможността да тренират футбол безплатно благодарение на проект по националната програма „Заедно в изкуствата и спорта”, спечелен от 9 учебни заведения. Това съобщи на пресконференция директорът на Детско-юношеската школа (ДЮШ) на ФК „Марек” -Дупница, Янек Кючуков. Той и останалите  треньори от школата, които са квалифицирани специалисти, притежаващи лицензи, Светослав Георгиев, Асен Нешев и Емилиян Димитров ще ръководят тренировките в 8 училища в Дупнишка община и едно в Бобов дол. Тренировките ще се провеждат в самите училища и ще започнат в началото на октомври. В заниманията ще могат да се включат ученици от 1 до 12 клас, като в момента се приемат заявленията. Могат да се запишат и трениращите в школата ученици, за които обучението ще е допълнително. Програмата е за цялата 2022/2023 година учебна година. В нея са заложени 80 учебни часа тренировъчни занимания, т. е. не по-малко от 2 учебни часа (около 90 минути) седмично.

Предвиждат се приятелски мачове между отборите в отделните училища, турнири, на някои от тренировките ще бъдат ще бъдат канени да присъстват играчи от представителния отбор на „Марек”, ветерани от отбора.

Има опция обучението да продължи и в следващите години, след успешна реализация на сегашния пилотен проект и ново кандидатстване за финансиране.

Янек Кючуков благодари на директорите на училищата, участващи в проекта. Това са ОУ „Христаки Павлович“ – Дупница, с директор Антоанета Николова, ОУ „Христо Ботев”- с. Крайници, чийто директор е Гергана Велинова, ОУ ”Евлоги Георгиев” – Дупница, с директор Тодор Петков, ОУ „Неофит Рилски”- Дупница, ръководено от Бистра Стойкова, ОУ „Св. Климент Охридски” – Дупница, с директор Юлиана Борисова, Профилирана гимназия „Христо Ботев” – Дупница, чийто директор е Мария Фалина, Професионалната гимназия в Бобов дол с директор Татяна Костадинова, ОУ „Христо Ботев” в с. Самораново, чийто директор е Даниела Белчева, и СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница, чийто директор е Анелия Йорданова. Директорът на школата изказа благодарност и на Министерството на образованието и науката. Подчертано бе, че проектът ще помогне за изграждане на трениращите като личности, ще ги откъсне от компютрите и телефоните, превръщащи се в бич за децата. За учениците ще бъдат осигурени екипи и пособия – топки, врати, мрежи, с което ще се подобри базата на учебните заведения. По проекта са осигурени и възнагражденията на треньорите, с които училищата ще сключат договори.

„Имаме възможност да видим възможностите на деца, които може би не са спортували досега. Ако се справим, занапред ще имаме постоянен поглед в училищата, с които връзката на школите се скъса някъде, а това пречеше. Сега се надявам на сътрудничество, което ще е полезно за всички. Убеден съм, че ще има справящи се добре и талантливи деца, на които ще предложим да се присъединят към школата, добре дошли са”, коментира Кючуков.