Треньорът на „Банско“: Дал съм дума, че ще оцелеем

Имаме огромна нужда от подкрепата на феновете, каза Георги Иванов

За това как протече зимната подготовка на футболен клуб „Банско“ и за новите моменти в отбора и в първенството разговаряме с треньора Георги Иванов.

-Г-н Иванов, доволен ли сте от зимната подготовка на отбора? Какво успяхте и какво не?

-Доволен съм като цяло от старанието на момчетата, положено по време на подготвителния лагер и в Сандански. При нас всичко се гради в движение. По време на лагера в Сандански изиграхме три контролни срещи и вече сме наясно върху какво трябва да съсредоточим вниманието си до първия мач от пролетния дял на настоящото първенство. Атмосферните условия затрудняват много работата ни в момента, но се опитваме заедно с колегата Ели Маркес за пригаждане към условията за нормален тренировъчен цикъл.

-Кои от новопривлечените футболисти са одобрени и остават на ваше разположение напролет?

-Вратарят Хуго Гумиеро, Милко Георгиев, Венци Маламов, Боби Хазуров, Кирил Николов, Тиаго, Уилсън Барбоса, Марио Димитров, Димитър Петков-Макето. Вече на пълни обороти се готви и Никола Мицански.

-Очаквате ли още нови футболисти отвън?

-Селекцията все още е отворен процес при нас. Възможно е да привлечем само футболисти, по-добри от наличните, които ще ни свършат работа.

-Първият кръг от пролетния дял на първенството се отлага от 20 за 24 февруари. Това за добро ли е, или не?

-В момента нашият стадион „Свети Петър”, където ще се играят официалните срещи за първенството, има много натрупан сняг. Отгоре е мек сняг, отдолу е твърдо, което не е добре за провеждане на нормални тренировки, да не говорим за официални срещи. По-добре, че с няколко дни се отложи. Дано дотогава терените да добият нормален вид за ползване.

-Всеизвестно е, че имате поставена цел от ръководството за оцеляване в групата. Оптимист ли сте за реализирането й?

-Именно това е основната цел. Обещали сме на ръководството, че ще оцелеем. Надявам се с привличането на нови футболисти и програмата, която разгледахме с колегата, да покажат успешни игри нашите момчета и накрая всички да се радваме.

-Кои са съдбовните ви мачове?

-Всеки мач за нас е финал. Трябва във всеки един двубой да спечелим толкова точки, колкото са необходими да ни класират над чертата на изпадащите.

-Вече около месец сте пряко зает с мъжкия отбор на „Банско”. Чувства ли се загриженост от страна на Управителния съвет и каква е тя?

-Като цяло това, което поискахме с Ели Маркес, ни бе предоставено мигновено. Всички работим в една посока, а тя е спасяването на отбора в групата. На представянето на отбора преди старта на зимната подготовка беше дошъл и кметът на общината, което означава, че и общинското ръководство, начело с него, са загрижени за съдбата на футбола в града. Длъжни сме да се отчетем по достоен начин за всичко това.

Отборът, който ръководите, ще стартира срещу бившия ви тим „Оборище” (Панагюрище). Какъв ще е изходът от този двубой?

-Познавам и силните, и слабите страни на предишния ми отбор „Оборище” (Панагюрище). Очаква ни труден мач, защото ще ни гостува отбор, в който бяха привлечени доста добри футболисти през зимната подготовка. На всичко отгоре те ще играят без притеснения, защото нито могат да станат първи, нито пък ще изпаднат. Друга алтернатива пред нас освен победа няма, уверен съм, че ще я постигнем. В преговори сме с ръководството на втородивизионния „Септември” (Симитли) да изиграем още един контролен мач в края на седмицата. Очаквам техния положителен отговор. Всичко това се прави с цел да избистрим докрай вижданията си за изграждане на основния състав за мача срещу „Оборище”.

-Какъв е призивът ви към спортната общественост преди старта на пролетния полусезон?

-Очаквам феновете да се увеличат многократно, дай Боже след вдигане на забраната заради пандемията от коронавирус, и да ни подкрепят така, както никога досега не са го правили. Мач без публика не е добре. Надявам се общинското ръководство, клубното и феновете да останат доволни от работата ни с Ели Маркес, футболистите да покажат качествен и резултатен футбол и накрая на полусезона всички да се радваме, оставайки отбора в ЮВГ и през следващото първенство.

Ташко СУЛЬОТОВ