Треньорът на „Витоша” (Бистрица) Н. Христозов: Задачата ни е да играем във всеки мач за победа

Николай Христов Христозов е роден на 6 март 1982 г. в Димитровград. Първите си стъпки във футбола прави в ДЮШ на „Димитровград” от едноименния град при треньора Симеон Симеонов. От 15-годишна възраст е в школата на „Локомотив” (София), където негови треньори са Георги Бонев, Стойчо Стоев и Георги Петков. Дебют в мъжкия отбор прави на 18-годишна възраст при треньора Ангел Колев. По-късно негови треньори са Ясен Петров, Емил Димитров и Антон Велков. От лятото на 2003 година преминава в отбора на „Конелиано” (Герман) – участник в „А” група, при треньорите Емил Димитров и Стефан Колев. От 2006 до 2008 година е в отбора на „Вихрен” (Сандански) в „А” група при треньорите Филип Филипов, Гьоко Хаджиевски, Георги Бачев. От есента е в отбора на „Локомотив” (Мездра) в „А” група при треньора Георги Тодоров и Виторио Павлов. След това за две години и половина е в отбора на „Миньор” (Перник) в „А” група при треньора Антон Велков. Два месеца престоява в „Локомотив” (Пловдив) при треньора Емил Велев и президент Константин Динев. След това е в отбора на „Добруджа” за 1.5 година, отново в „Локомотив” (Мездра) за 1 година. От 2016 година е във „Витоша” (Бистрица). Прекратява активна състезателна дейност през 2019 година и става помощник-треньор на отбора на „Витоша” в а група на треньорите Росен Кирилов и Асен Букарев. От лятото на 2021 година е старши треньор на отбора на „Витоша” (Бистрица) в ЮЗ трета лига. Преди това е бил 6 месеца старши треньор на „Балкан” (Ботевград).
Николай Христозов с удоволствие прие да даде обширно интервю за “Вяра”:
– Каква е оценката ти за представянето на отбора през есенния дял от първенството на ЮЗ трета лига?
-Много добра. За три месеца изградихме нов отбор от млади момчета – таланти на ДЮШ на клуба, както и от такива, които бяха играли навън, но се завърнаха при нас. Можеше да се класираме и по-напред, ако бяхме спечелили мачовете си в Ботевград срещу местния „Балкан”, където изпуснахме дузпа, завършихме 2:2 в Панагюрище, като резултатът бе изравнен от дузпа за домакините. Спечелихме два мача с попадения в 90-ата минута – срещу „Костинброд” с 1:0 като гости и срещу „Сливнишки герой” като домакини с 2:1. Като цяло съм доволен от растежа в играта на момчетата.
– На база натрупаните впечатления от играта на отборите -участници в ЮЗ трета лига, кои отбори ще са основните конкуренти на „Витоша” за атакуване на първото място напролет?
-Зависи много от селекцията и зимната подготовка на първите пет отбора. Най-добро впечатление ми направи с играта си отборът на „Чавдар” (Етрополе) при треньора Йордан Юруков и на „Беласица” при треньора Саша Симонович. Не изключвам и отборите на „Балкан” (Ботевград) и „Кюстендил”, в които играят много опитни футболисти. В игрови план според мен отборът на „Чавдар” (Етрополе) ще ни бъде основният конкурент.
– Има ли освободени и напуснали футболисти от сегашните и мисли ли се за привличане на нови отвън?
– За привличане на футболисти отвън изобщо не се мисли. Ще разчитаме предимно на наличните. Убеден съм, че през втората част моите възпитаници ще покажат още по-добър футбол, защото имат неразкрит потенциал.
– Кога ще стартира зимната подготовка?
– На 10 януари. Имаме налични три терена – един с изкуствено и два с естествено покритие. Ще ги ползваме в зависимост от атмосферните условия.
– Колко контролни срещи ще изиграят футболистите на „Витоша” през зимата?
-Общо шест. Засега са уточнени три от тях – на 22 януари срещу „Гранит” (Владая), на 26 януари срещу U-19 на „Славия” и на 5 февруари срещу „Галата” (Пещера). Останалите три ще се доуточняват в движение.
– Има ли поставена цел от ръководството на клуба и каква е тя?
– Честно казано – нямаме поставена цел от страна на ръководството на клуба. Ние сме си поставили цел, а тя е във всеки мач да се подобряваме в игрови план и в двете фази – защита и атака, и да спечелим максимума от точки срещу всички отбори до края на първенството.
– Дълги години игра в елитни отбори в „А” група. Надявам се, че се интересуваш от развитието на футбола в българското първенство и на А-отбора на страната ни. Кой ще е шампион на България и кога според теб А-отборът ни ще се озове на ЕП и СП?
– Отборите на „Лудогорец” и ЦСКА в момента са над останалите участници в Ефбет лига организационно и игрово. Единият от тях ще е новият шампион на България. Ако се остави на сегашния селекционер на А-отбора Ясен Петров да довърши дългогодишния преход и да се приеме неговото виждане, е възможно да се зарадваме с класиране на ЕП и СП.
– Какви са очакванията за 2022 година?
– В тези тежки времена най-важното е запазване на здравето. С много работа на футболисти и треньори да успеем да постигнем поставените си цели.

Ташко СУЛЬОТОВ