Треньорът на „Марек”: Съдията е пълен мазник! Как да играеш така?

Афектираният треньор на „Марек” Цветан Видински
  • Цветан Видински бесен от отсъжданията на главния арбитър Димитър Димитров по време на дербито срещу „Септември” (Симитли) в Дупница

  • Наставникът на гостите Спас Стоименов: Нямаше много футбол, напрежението властваше на терена

Регионалното дерби между „Марек” и „Септември”, завършило 1:1 на стадион „Бончук”, премина под знака на неадекватно съдийство и много страсти на терена. Наставникът на домакините Цветан Видински и играчите Димитър Чечев и Николай Ганчев, както и Здравко Карадачки от гостите, бяха изгонени с червени картони. Главният арбитър Димитър Димитров от София тотално изпусна контрола върху мача и с отсъжданията си провокира недоволство и в двата лагера.

Двата тима изиграха много здрав мач.

„Ужасен съдия! Пълен мазник! Ето, казвам го най-отговорно, пълен мазник! Чудеше се как през цялото време да компенсира, да дава, да бута. Не става така! 14-и номер (б.а. – Здравко Карадачки) от съперника го псува в продължение на 20 минути и не смее да му даде втори жълт картон и да го изгони. Защо не смее да му покаже? Казах му го ей сега на съдията и вътре: Пълен мазник! Как да играеш така?”. Това са думите на старши треньора на „Марек” Цветан Видински след емоционалния двубой.
Срещата в Дупница започна с едноминутно мълчание в памет на един от легендарните ветерани на „Марек”, а именно Михаил Михайлов-Жмара, който почина ден по-рано.

Наставникът на „Септември” (Симитли) Спас Стоименов

Двубоят стартира много спокойно и първите двайсетина минути с нищо не предвещаваха събитията, които ще последват. Домакините успяха да поведат в резултата в 27-ата минута. Тогава Димитър Чечев изведе по чудесен начин Веселин Любомиров зад гърба на защитата. За последния, останал очи в очи с противниковия вратар Чарлз Тейлър, не беше трудно да реализира за 1:0.
Малко по-късно защитник на домакините събори нападателя на дупничани Димитър Чечев, който се откъсваше сам срещу стража на „Септември”. Главният арбитър трябваше да изгони останалия последен в защита футболист от Симитли, но вместо това му показа само жълт картон. Именно това решение на арбитъра Димитър Димитров подпали страстите и съдийската бригада тотално изпусна мача от контрол. Старши треньорът на „Марек” Цветан Видински получи жълт картон за бурно оспорване. Минутата бе 40-а, когато наставникът отново реагира остро на съдийско отсъждане и след втори жълт картон бе пратен да догледа мача на трибуните. Това силно афектира футболистите от Дупница, които наобиколиха главния арбитър. Колегите им от Симитли не останаха по-назад и също се включиха в разправиите. Вследствие на грозните сцени втори жълти картони получиха Димитър Чечев от домакините и Здравко Карадачки от гостите, които бяха пратени преждевременно под душовете.

Срещата започна с едноминутно мълчание.

Второто полувреме започна далеч по-спокойно, като явно двата тима се бяха успокоили на почивката. В 70-ата минута обаче отново напрежението взе връх. Николай Ганчев от домакините бе изгонен за втори жълт картон, който получи заради грубо нарушение. Куриозното в случая е, че първият жълт картон му бе вдигнат не заради негов фаул, а за остро влизане на неговия съотборник Евгени Гроздин. Съдията Димитър Димитров обаче обърка състезателите на „Марек”, което малко по-късно се оказа ключово за крайния резултат.
Останали с човек повече на терена, гостите се опитаха да стигнат до изравняване. „Септември” натика съперника си в собствената му половина, но така и не стигаше до реална голова ситуация. В 80-ата минута късметът се усмихна на тима от Симитли. Резервният вратар на марекчани Пламен Младенов, който в този мач бе титуляр заради контузия на Костадин Гоцев, подцени центриране от фаул от далечно разстояние и изпусна топката във вратата си за 1:1. Целият щаб на гостите реагира емоционално на изравнителното попадение, което подразни дупнишката публика. Последва размяна на остри реплики между фенове и резервни футболисти на „Септември”, но до по-сериозни ексцесии не се стигна.
Съвсем логично Цветан Видински бе много емоционален след края на мача.
„Чечев излиза сам срещу вратаря и е съборен на пеналтерията. Това е чист червен картон, а съдията дава само жълт. Ако не знае правилата, да вземе да ги прочете и да ги научи. Оттам идва всичко. През второто полувреме гледа да компенсира и дава червен картон на Ники Ганчев. При това първият фаул не беше негов, а на Гроздин. Обърка жълтите картони и това костваше изгонването на наш играч”, коментира Видински.


На въпрос дали от клуба ще пуснат жалба срещу съдийството на Димитър Димитров, наставникът на „Марек” отговори:
„Какво да пускам, какво да пиша? Трябва да извадим 200 лева от нас. На Вальо Чакъров (председател на Зоналния съвет на БФС-София) му казах, че според мен съдиите свирят така заради него. Все пак неговият син играе в „Септември” (Симитли) и те му се мазнят, мазнят, мазнят… И свирят 50 на 50, но в случая малко повече. Най-вероятно ще напишем жалбата още днес (б.а. – събота). Ще настояваме всички тези ситуации да се разгледат”.
Видински коментира и споровете между щабовете на двата тима.
„Обиждаха ни. Казаха ни, че сме най-чобанският отбор, срещу който са играли. Според мен ние нямаме никакво държание на чобани. Напротив, опитваме се да играем футбол и това е. Кое му е чобанското? Да не би да имаше простотии от наша страна? Или разкарване на топката? Не! Играем си за топката, поведохме си. Момчетата играят толкова, колкото могат. Само уважение на нашите млади футболисти, които въпреки всичко не се предават”, завърши Цветан Видински.
Треньорът на „Септември” Спас Стоименов има свое обяснение защо се е стигнало до напрежение между двете скамейки.
„Нямаше много футбол. В такива мачове напрежението властва на терена. Не играхме на нашето обичайно ниво. Нямаше да е заслужено да загубим, но и съперникът можеше да спечели. Така че равенството приляга на тази среща. Според мен съдиите се справиха добре, с изключение на няколко момента. Нервите не дойдоха от нашия отбор. Не искам да влизам в подробности, но имаше провокации от страна на другия отбор, както и удар без топка в 10-ата минута. Опитахме се да играем футбол, но не ни се получи. Имаше агресия към съдията, а после излиза, че е виновен той. Аз не съм станал от пейката първите 35 минути. После казах, че тук продължават „чобаниите”. Може би не е точно така, но имаше удар без топка. Не искам да обиждам „Марек”, това е отбор с традиции. Нека да дойдат да видят как на нашия терен в Симитли се опитваме да играем футбол”, коментира след срещата наставникът на „Септември” Спас Стоименов.
След равенството „Септември” събра 20 точки и продължава да се намира на трето място в класирането, без все още да е допуснал загуба (5 победи и 5 равни мача). Дупничани са с актив от 9 пункта и се смъкнаха с едно място в таблицата, като вече са 13-и.
В следващия кръг „Марек” гостува на „Беласица” в Петрич, а „Септември” приема „Рилски спортист” (Самоков).

„Марек”: Младенов, Каймакански, Йорданов, Гроздин, Близнаков, Любомиров, Д. Георгиев (74 – Дж. Николов), Чечев, Ганчев, Владимиров (67 – Христов), Влахов
Старши треньор: Цветан Видински

„Септември” (Симитли): Тейлър, Михайлов, Иванов, Карадачки, Тунтев, Гогов, Петров (73 – Весков), К. Николов, Топузов, Лулейски (64 – Димитров), Дафков (58 – Божинов)
Старши треньор: Спас Стоименов