Третият Църногорски събор привлече стотици гости и изпълнители в сърцето на Граово

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ привлече стотици посетители на поляните край манастира „Св. Безсребреници Козма и Дамян“. Светата обител е разположена в близост до село Гигинци, община Брезник.

В двата празнични дни – 3 и 4 юли, бяха представени културата, музиката, традициите, талантите, занаятите и духа на Граовска област. Игуменът на Гигинския манастир – архимандрит Никанор с гордост  показваше на гостите от близо и далеч различните атракции.

В Светата обител се проведе колкоквиум на тема „Краищенско светогорие – напредък, проблеми и перспективи“, на който пред кметове на общини в област Перник бяха представени обновените в последните години манастири.

Събитието бе открито от Белоградчишкия епископ Поликарп. „Чрез този събор, чрез българския фолклор и ежедневната работа, манастирът се превръща в притегателен център и заедно със светите места около него – в духовен оазис за православните“, заяви Поликарп. Той предаде на всички присъстващи благослов от Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Фолклорна програма, майсторски ателиета и пъстри сергии привличаха нови и нови гости на манастирските поляни. “Игрите на баба”, “Гласове от Граово”, “Доайени от Граово”, народни борби, хоровод, надбяване, допринасяха за празничното настроение и емоции.

Специални гости бяха са изпълнителите от народен ансамбъл “Филип Кутев”, които честват 70 години от създаването си. Заедно с тях на сцената се изявиха десетки изпълнители, сред които  ансамбъл “Граовска младост“, ансамбъл „Граово“, оркестър “Средец”, ансамбъл „Чудно оро“, квартет „Славей“, оркестър „Средец“, оркестър “Краси бенд“, ТФ „Асти денс“  др.

Животновъдството и манастирските занаяти бяха сред главните  акценти в програмата. Стопаните на местни породи показаха  своите постижения в днешни дни, като демонстрираха най-добрите екземпляри от своите стада. Изложби на тема „Камбанен звън“ и „Ръкоделието на монаха“ също се радваха на огромен интерес.

„Всички хора, които са от този регион, имаме някои общи неща в миналото и тези неща са, които искаме да предадем на децата за в бъдещето и не само на децата от региона, а въобще на децата от България, за да може винаги да знаем кои сме ние, да ценим това, което е останало от дедите ни“, посочи архимандрит Никанор.

Църногорският събор огласи Граовско за трети път, като миналата година не се състоя заради пандемията от Ковид-19.

Близо 30 хиляди души от цялата страна са посетили първия събор край манастира “Свети безсребреници Козма и Дамян”. В началото той се е провеждал на 2 май, но постепенно се е изместил към средата на лятото.

Снимки: Диана Димитрова, ФотоБългария