Триажният кабинет в Дупница няма да издава зелени сертификати

Председателят на ОбС-Дупница К. Костадинов: Очаквам следващите 3-4 дни нещата в здравеопазването да излязат извън всякакъв контрол

Триажният кабинет в Дупница няма да издава зелени сертификати, съобщи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. „Засега кабинетът ще продължи да работи и да обслужва гражданите, но няма да се издават зелени сертификати. Триажът бе създаден, за да облекчи гражданите и лекарите по време на пандемията от Ковид-19 и продължава да изпълнява тази си функция. В него могат да продължат да се тестват единствено хората със съмнения или симптоми на коронавирусна инфекция”, уточни Костадинов.
Стана ясно още, че все още нито един лекар не е пожелал да поеме дежурства в Триажния кабинет с цел да се облекчи обслужването на пациенти с ковид. „Проблемът с обслужването на болните през почивните дни продължава да стои с пълна сила. Не само това, очаквам като цяло нещата да станат още по-драматични не само тук, а въобще в цялата страна. През изминалата седмица стана ясно, че при регистрирани 3500 носители на болестта болничните легла в страната са почти на 100 процента заети. През последните няколко дни броят на новорегистрираните надхвърля 5000 на ден, което означава, че през следващите 3-4 дни хората, които ще имат нужда от болнично лечение, ще бъдат много повече.
И тогава не знам въобще какво ще се случи. Нещата ще излязат извън всякакъв контрол”, коментира още Костадинов. Той намира мярката за въвеждането на зелени сертификати като закъсняла и в условия на спешност. „Властта имаше на разположение цяло лято да реагира и изготви план за действие, както и да се ускори процесът на ваксинация на населението. Сега нещата се случват от днес за утре, без никаква яснота и прехвърляне на отговорността между институциите. Страната е на пълен автопилот и никой не носи отговорност”, коментира председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. Той заяви още, че от утре всички общински дружества в града ще упражняват дейността си съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването. Той прогнозира тежки финансови загуби за „Ученическо хранене”, което за пореден път ще преустанови дейност при преминаване на учениците на обучение в електронна среда. „В момента най-важното е да опазим живота и здравето на децата и всички хора. Днес здравният министър д-р Ст. Кацаров ни съобщи, че всеки 7-и, попаднал в болнично заведение, умира. Статистиката е стряскаща, по тази причина призовавам хората да спазват противоепидемичните мерки и да се ваксинират”, апелира Костадинов.