Трима отличници по физика от Гимназията в Дупница са първите носители на стипендията “Василка Начева”

Абитуриенти от випуск `71 дариха средства за новооткритата Експериментална зона по природни науки

 

Стипендия за изявени ученици по физика в размер на 1000 лв. бе учредена в Гимназия “Христо Ботев” в Дупница. Стипендията е създадена в чест на дългогодишния преподавател по физика в Гимназията Василка Начева от нейния племенник Калчо Калчев. Неговото желание е всяка година тази сума да бъде връчвана тържествено на 02.06., когато е патронният празник на училището.

Станаха ясни имената и на първите ученици, на които стипендията вече е връчена. Това са Моника Пеянска – 10-и „в” клас, Михаела Стоилова – 10-и „в” клас, и Ивайло Кънчев – 10-и „а” клас. Те бяха наградени както за отличен успех по физика, така и за техните успехи в олимпиадата по физика, за техните участия в проведените мастеркласове на ЦЕРН и конкурси.

“Този благороден жест на дарение е знаменателен, защото за първи път е насочен конкретно към науката физика, както и към нашите изявени ученици в тази област”, коментираха от учебното заведение.

Преди дни там се срещнаха бившите възпитаници на Випуск `71. От различни краища на България те се събраха в Дупница

по повод 50-годишнината от завършването на тогавашната Политехническа гимназия „Христо Ботев“. С много трепет и вълнение те пристъпваха един към друг, здрависваха се, разказваха един на друг за своите успехи в живота. В очите на някои от тях се появиха и сълзи, когато гледаха клипа, посветен на 140-годишнината на ПГ „Христо Ботев“, създаден от зам.- директора Мария Гиздова.

Тази среща обаче беше и необикновена, защото абитуриентите от Випуск `71 дариха финансови средства за новооткритата Експериментална зона по природни науки. Събраната сума беше дарена на настоящия директор Геновева Ризова.