Трима художници показаха „Капризите на водата“ в Дупница

Изложбата „Капризите на водата“ беше официално открита в дупнишката галерия „Джамията“. Нейни автори са Павлина Отова, Весела Архангелова и уредникът на изложбената зала Ивайло Орманков.
Техниките при рисуване на тримата художници акварелисти са различни, като всеки от тях представи свои произведения, направени през 2021 година.
„Бях запознат с част от творчеството на Павлина Отова, но имах много бегла представа от картините на Весела Архангелова. Разгледах много от нещата на Весела и реших, че тя е един прекрасен творец. Учуден съм от търпението и любовта, с която прави тези миниатюри. Това е едно невероятно старание и много добре овладяна техника. Двете с Павлина са и приятелки в живота и рисуват близко като стил и сюжети. Така те се разбраха да направят съвместна изложба, но единственото им условие беше и аз да участвам в нея не само като домакин, а и като гост-творец. Моите картини са по-малко от техните. Но така изпълних и тяхното желание. Получи се една тройна изложба с три различни стила, които все пак имат и много общи неща. Хубавото е, че се виждат различните техники, сюжети и начини на работа. Получи се нещо като трилогия, събрана в едно“, разказа за изложбата уредникът на „Джамията“ Ивайло Орманков.
Той допълни, че неговите картини са рисувани през последните няколко месеца.
„Те са си в моя стил – мокро в мокро. Картините са имагинерни, по някой път се променят във времето, в което ги рисувам. Случва се да започна едно, но в течение на работата да го променя. При мен всичко е абсолютно спонтанно и се случва по време на самото рисуване. Има много, изключително много вода. Нито една от тях няма реална прилика със съществуващи обекти, цветя и т.н. Идеята ми е да разработвам този стил на рисуване и да разчитам повече на играта на цветовете и на капризите на водата“, завърши дупнишкият художник.
Павлина Отова пък сподели каква е основната тематика в нейните картини.
„Аз се представям с 16 на брой акварелни картини, които подготвях в рамките на няколко месеца. Постарах се да следват някаква обща тема, което в крайна сметка не се получи точно така. Избрахме общата тема да е именно водата, а заглавието избрахме, след като видяхме кой с какви картини ще се включи. Тематиката в моите картини е свързана основно с басни и моите различни интерпретации на тях. Също така има и лични преживявания и неща, които ме вълнуват в ежедневието и обстановката около мен. Надявам се да носят някакво удовлетворение у хората, които ги видят и успеят да ги разберат. Харесвам галерия „Джамията“ изключително много като сграда. Има изключителна атмосфера и е много подходяща за изложби, дано се запази във времето. Радвам се и на компанията. Ивайло и Весела са много добри художници и съм щастлива, че направихме изложба заедно. Получи се малко по-шарено, но има обща линия и настроение в творбите. Със сигурност не се справям с капризите на водата, както го правят най-големите майстори, които успяват да контролират най-големите капризи. Аз обаче гледам да се сприятелявам с нея. От време на време се разбираме, а друг път се и караме. Водата е жива и някак си не работиш чисто сам, а тя ти помага в творческия процес“, каза художничката.

Димитър ИКОНОМОВ