Трио „Авлига“ подреди изложба за 10-годишнината си в Дупница

Имаме над 130 песни, каза ръководителката Райна Христова

Фолклорното трио „Авлига“ отбелязва 10-годишнината от създаването си с изложба във фоайето на община Дупница. Подредени са табла със снимки и награди на формацията към НЧ „Пейо Яворов-1978“, свързани с нейното минало и настояще.
„Изложбата бе подредена по повод Деня на музиката, но е в чест на 10-годишнината на триото. Намеренията ни бяха на 22 септември да направим юбилеен концерт, имаме интересни идеи, но заради мерките се отлага. И тъй като рожденият ден трябваше да се отбележи, решихме да покажем снимки и част от наградите. А те за 10 години никак не са малко. И всеки от нас си има любима награда. За мен лично най-голямата награда е „Златен Орфей” от Световния шампионат по фолклор „World Folk” през 2013 г. 4 г. поред сме носители на наградата на този шампионат, което е голям успех. През 2019 г. получихме специалната награда на международната организация СУПРИМ. Най-голямото ни постижение е това, че се съхранихме като група толкова години и натрупахме богат репертоар. Имаме над 130 песни и когато и да ни поканят, винаги можем да подготвим програма. Истинско постижение е, че събрани от музиката, спечелихме уважението на хората. В градове като Варна, Велико Търново ни разпознават по улиците и ни спират, заговарят ни. Много е важно и уважението, което имаме между нас”, каза ръководителката Райна Христова.
Както е известно, в триото пеят Райна Христова, която е ръководител, а от около 1 година и секретар на читалището, Диана Градевска и Йоана Югова. Във формацията са и музикантите Иван Наумов и Миланов. „Авлига“ е в този състав от 2017 г.
Групата е създадена на 20 септември 2011 г. по идея на акордеониста Венцислав Джаджаров и певицата Спаска Борисова. Първоначално в състава са Спаска Борисова, Ваня Божилова, Ани Ризова и Райна Христова. „В годините най-много са ни помагали Юлия Aтaнacoвa, която е и най-големият ни фен, и читалищното настоятелство. Благодарни сме за помощта и на музикантите Ивайло Фильов, Мартин Борисов и Алекси Стоянов”, коментира ръководителката.
„Авлигите” представят автентичен и обработен фолклор предимно от Шопско. Голяма част от песните си изпълняват акапелно. Гласовитите певици разучават песните си сами. Зад гърба си имат стотици отличия – грамоти, медали, плакети, статуетки, а през 2013 г. получиха наградата на община Дупница „Будител на годината”.

Юлияна КОЛЧАКОВА