Трио „Авлига“ прослави Дупница на фолкфестивали във Велико Търново

Групата спечели два златни медала, Диана Градевска се окичи със злато и като солистка

Поредното участие на трио „Авлига“ прослави Дупница на престижни фолклорни фестивали във Велико Търново. Прочулите се изпълнителки на народни песни от Шопско Райна Христова, Диана Градевска и Иванка Божилова и акордеонистът Иван Наумов се окичиха със злато и куп отличия на 21-вия старопланински съборБалкан фолк 2017”, 8-ия български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2017” и „Световна купа по фолклор-2017”, провеждани във Велико Търново от 11 до 21 май под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ).

Триото на читалище „Пейо Яворов -1979“ спечели два златни медала за автентичен фолклор с две песни – бърза и бавна, едната от които акапелна. Единият от медалите е от „Световна купа по фолклор-2017”, а вторият – от 8-ия български национален шампионат по фолклор “Евро фолк 2017”. Освен дузината дипломи и грамоти групата получи и препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор „Евро фолк 2017” в Несебър. Диана Градевска завоюва два златни медала като солист. Отличена е от журито на Старопланинския съборБалкан фолк 2017” и „Световна купа по фолклор-2017”.

„Това са едни от най-големите и на-добри фолклорни фестивали в Европа, в които участват между 9000 и 15 000 души. Високата оценка, която получиха „Авлигите”, е на големи професионалисти, които цял живот се занимават с фолклор. Те са оценени като самодейки, в най-чистия смисъл на думата. Това много ме радва, защото освен дадената им от Бога дарба те полагат изключителни усилия. Разучават песните сами,

без музикален педагог, с много труд, а за участията си жертват почивните дни”, коментира читалищният секретар Юлия Атанасова. Тя припомни, че това е третото фестивално участие на триото за тази година.

Само преди около два месеца на Националния музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ в Пловдив триото грабна „Златна лира на Орфей“, а Райна Христова бе удостоена със сребърен медал за индивидуално изпълнение. На Международния фолклорен фестивал „Шопски наниз” в Костинброд самодейците на читалището в жк „Бистрица” се класираха на второ място.