Трите малки щъркелчета от Банско – в отлично здраве

На особено голям интерес се радва семейството щъркели, избрали за свой дом най-личното място в Банско – покрива на кулата камбанария на църквата „Света Троица”. Прелетните птици са известни като „любимците на Банско”.

Погледът на туристите с изненада се спира на щъркеловото гнездо, когато инстинктивно се отправя нагоре при биенето на кулския часовник или звъна на църковните камбани. Изглежда толкова странно и в същото време съвсем естествено невъзмутимото спокойствие на едрите птици, които нито се плашат от силните пределски ветрове на върха на кулата, нито се стряскат от звука на камбаните, който се чува в цялата Разложка котловина.

За банскалии обаче щъркеловото семейство не е атракция. То е символ. И когато птиците са на мястото си на кулата, значи всичко е наред. Затова с нетърпение се очаква появата на семейната двойка напролет и новината бързо обхожда града. Мартенските и априлските снегове са повод за тревоги, но всички знаят, че птиците ще се справят, както винаги, но най-притеснените за живота им се бъркат в природните закони и им носят риба.

Следващата нетърпеливо очаквана новина е броят на малките в огромното гнездо. Поколение 2021 година наброява три щъркелчета. И трите са в отлично здраве и с все по-яки криле, видимо от опитите им за летене. Кръговете на полетите им стават все по-големи. Докато стигнат края на лятото и новината обходи града, че любимците на Банско са отлетели.