Триумф! Рилски спортист срази Левски и спечели първата Суперкупа в историята си!

Отборът на Рилски спортист (Самоков) спечели Суперкупата на България по баскетбол за първи път в своята история. Възпитаниците на старши-треньора Людмил Хаджисотиров успяха да надвият шампионите от Левски с крайното 91:85 (25:14, 24:28, 19:23, 23:20) в столичната зала “Универсиада”.

По този начин Рилецо успява да спечели трофея от третия опит, след като не успя през 2016-а и 2018-а. “Сините” пък пропуснаха да защитят за втори път отличието, с което триумфираха през 2018-а и 2019-а.

По-рано през годината Рилецо триумфира и с Купата на страната, отново надигравайки точно този опонент, но пък на по-късен етап от вече миналия сезон селекцията на Константин Папазов взе реванш, печелейки финалната серия в НБЛ.

Сега обаче радостта бе за баскетболистите на Людмил Хаджисотиров, които не позволиха на левскарите да поведат в резултата нито веднъж за 40 минути баскетбол.

Двата отбора изиграха много интересен мач – истинска баскетболна драма.

Самоковци дръпнаха с 25:14 след първата четвърт. С много добра стрелба Левски успя да се върне в мача и стопи пасива си до почивката до 42:49. По време на третата четвърт „сините“ върнаха интригата в срещата като вече изоставаха с точка. Тимът на Тити Папазов влезе в последната четвърт след тройка от центъра на Марио Литъл. Левски изравни резултата при 72:72, а след това и при 78:78. Алекс Симеонов вкара пет поредни точки за Рилецо, докато Литъл отново вкара фамозна тройка, за да върне надеждите на Левски.

Всичко свърши обаче 14 секунди преди края, когато Мирослав Власов вкара кош и фаул.

Трей Портър бе най-резултатен. 17 вкара Алекс Симеонов, 12 – Деян Карамфилов и 11 с 9 асистенции – Брандън Браун.

Марио Литъл завърши като най-резултатен за Левски с 20 точки за 26 минути. Цветомир Чернокожев вкара 16, с 9 борби. Венци Петков добави 14, Чавдар Костов – 12.

Показахме, че сме съвсем боеспособен отбор.

“Показахме, че спокойно можем да им се противопоставим. Ние чакаме нови попълнения, не сме в оптимална форма. Треньорите са доволни, но има разочарование в нас. Това е началото. Лигата е дълга. Чувствам се много добре в отбора, сред най-добрите българи и съм щастлив, че съм част от този отбор. Левски е Левски. Бори се всяка година за Купа и титла“, коментира след мача Цветомир Чернокожев.

„Ако трябва да съм обективен, не съм очаквал, че при оставащи 21 секунди ще имаме ситуация да направим равен мач. В съкратен вариант сме, безспорно, но това прави отбора по-костелив, с повече характер. Повече се обединяваме. Имахме предимство и го използвахме – да нямаме някакъв натиск за този двубой. Безспорно имаме проблеми в подкошието, където в този ни вариант няма да може да се противодейства. Но с компенсаторни фактори и много старание от страна на играчите, с изненадващо за мен – спечелена борба, което рядко се случва срещу отбор на Рилски спортист, мисля, че обективно, отборът, който заслужаваше повече, победи. За мен няма изненада. Не мога да не бъда много доволен от поведението на играчите ми“, сподели след мача и старши-треньорът на Левски Константин Папазов.