Три тона люспи от панголин конфискуваха властите в Тайланд

luspi

Тайлански полицаи демонстрират ужасяващата си находка

Почти три тона люспи от панголин (вид мравояд) са задържали митническите служби в Тайланд, съобщи Франс прес.

Това е най-голямото количество залавяно досега в страната в Югоизточна Азия и се доближава до рекордната пратка спряна преди няколко седмици в Китай.

Добродушните панголини са на ръба на изчезване именно поради незаконната търговия с люспите им, която е потребителски безсмислена и процъфтява от жилави суеверия.

Кафявите люспи на мравояда се състоят единствено от кератин – същото вещество като в човешките нокти. Но за тях плащат прескъпо във Виетнам и Китай, вярвайки в чудодейните им медицински свойства и по-специално във възможността да покачват мъжката потентност.

Няма сигурни научни свидетелства за каквото и да било лечебно въздействие на люспите, уточнява АФП.

Но в резултат на бързо нарастващото търсене около един милион панголини са изловени в азиатските африкански гори в последните 10 години. Така животните се озоваха в списъка на най-застрашените от пълно изчезване видове на Земята.

Белите чували, за които съобщи днес тайландската полиция, са били подготвени за превоз с два полета на основното летище в столицата Банкок.

Контрабандният товар е докаран от Конго през Турция и е трябвало да достигне Лаос, известен като транзитен пункт на местните трафиканти с редки животни и продукти от тях.

„Това е най-голямото количество люспи, което сме задържали, е заявил генералът от полицията Ворапонг Тонгпаибун, който ръководи служба за борба с престъпленията против природните ресурси и околната среда.

За друг тайландски служител няма съмнение, че предназначението на контрабандата е било в Китай или Виетнам, където за килограм люспи плащат около 1700 щатски долара.

„След като почистят и изсушат люспите – пояснява той – ги пържат и влагат в традиционно лекарство, за което вярват, че лекува рак и засилва сексуалните възможности.”

Стив Галстър, директор на организация против трафика с животни приветства успеха на полицаите, но и припомня обичайния в случая проблем. А именно – товарът е иззет, обаче престъпниците остават в неизвестност и на свобода.

„Престъпленията против природата не са приоритет за повечето правителства – пояснява той пред АФП. – На полицаите не е казано от най-високо равнище да се заемат с тях. Обикновено е достатъчно, че нещо са конфискували. Това е проблемът.”