Три черкви в Кюстендилско почитат света Петка

Три черкви с името на света Петка Българска, намиращи се в Кюстендилска духовна околия, отбелязват храмовия си празник. В село  Невестино, чийто храм „Св. Петка Българска” бе осветен преди 3 месеца, празникът започна на 13 октомври, с  вечерня с петохлебие. Навръх празника, наричан по народному Петковден, ще има утреня (която започва в 8.30 ч.) и св. литургия и празничен водосвет (с начало 9.30 ч.).Храмовият празник на църквата „Св. Петка” в с. Шипочано започва в 13.00 ч., съобщиха от Архиерейското наместничество в Кюстендил. В храм „Св. Параскева” в с. Таваличево също ще отбележат празника с водосвет, началото е в 14.00 ч.На 15 октомври (петък) ще бъде честван рожденият ден на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит. По повод празника на главата на Българската православна църква в 10. 00 ч. ще има молебен в храм „Св. вмчк Мина” в Кюстендил. Молебенът ще бъде отслужен от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с духовенството при околията

На 17 (неделя) и 18 октомври (понеделник) е храмовият празник на манастира „Св. ап. и ев. Лука” в с. Граница. Светията ще бъде почетен с вечерня с петохлебие, която започва в 17.00 ч. в неделния ден. В понеделник (18 октомври) в 8.00 ч. ще има утреня, в 9.00 ч. –  посрещане на Белоградчишкия епископ Поликарп, а в  9.15 ч. ще започне архиерейската св. литургия. Следва празничен водосвет  по повод обновлението на манастирската сграда, на която е извършен основен ремонт.

В с. Пиперков чифлик на 18 и 19 октомври (понеделник) ще почетат св. Йоан Рилски – Чудотворец.  Програмата за храмовия празник на местната църква е: вечерня с петохлебие – в понеделник; утреня – в 9.30 ч. – св. литургия, следвана от празничен водосвет и освещаване на курбан за здраве и благословение.