Троен скок на болните от варицела в Пернишко

За една седмица – три пъти са се увеличили случаите на варицела, става ясно от последния бюлетин за заболеваемостта, изготвен от експертите на Регионалната здравна инспекция в Перник. Анализът показва, че дребната шарка е засечена в общините Перник и Радомир.

55 случаи на варицела са регистрирани за миналата седмица от РЗИ, към 16 за предходната седмица.

Най-много са заболелите деца до 4-годишна възраст – 24 на брой. 15 са случаите във възрастовата група 5-9 г., девет – от 10 до 14 г., четири – от 15 до 19 г. Регистрирани са и трима заболели възрастни – един в групата 20-29 г. и двама на възраст между 30 и 39 години. Съотношението мъже към жени е 30:25. Случаите на заразата са регистрирани в община Перник и община Радомир. Лекуват се амбулаторно от личните си лекари. Засегнатите  организирани колективи са в: ДГ №1 „Миньорче“, ДГ №8 „Изворче“, ДГ №9 „Калина Малина“, ДГ №14 „Славейче“, ОУ „Св. Иван Рилски“, ПГИ, СОУ „Темелко Ненков“, 10-то ОУ „Алеко Константинов“, 12-то ОУ „Васил Левски“, ГПЧЕ „Симеон Радев“ в град Перник и ДГ „Слънце“ и НУ „Архимандрит Зиновий“ в гр. Радомир.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, причинено от вируса варицела зостер. То се проявява с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Болестта засяга предимно деца на възраст от 2 до 10 години. Съществува ваксина срещу лещенката, но тя не е част от задължителния имунизационен календар на България. Препаратът е препоръчителен от здравните власти от началото на 2020 г. Наличен е в аптеките на цена около 85 лв. и може да бъде инжектиран от всеки личен лекар и в РЗИ.

Ваксина може да се приложи и в случай на контакт с болен през първите 3 до 5 дни. Имунизацията може значително да намали шансовете за заразяване или в случай на инфекция проявата на симптомите ще бъде много по-лека и продължителността на болестта – по-кратка.

В световен мащаб включването на ваксината срещу варицела в програмите за ваксинация на различните страни е довело до намаляване с повече от 90% на тежките случаи на болестта, които изискват хоспитализация.

Добрата новина е, че няма скок на заразените от скарлатина в област Перник. Новите случаи са 6 спрямо 7 за предходната седмица. Заболелите са само в една възрастова група – 5-9 г.  и се лекуват амбулаторно от личните лекари в двете общини – Перник и Радомир. Засегнати организирани колективи: ДГ №3 „Пролетен цвят“, ОУ „Св. Иван Рилски“, 7-мо ОУ „Георги Сава Раковски“ в град Перник и ДГ „Радомирче“ в гр. Радомир.