Трудова борса събра работодатели и безработни в Дупница: 9 работодатели предложиха над 150 места, „Чипита България” за първи път търси работници от региона

Работодателите обявиха над 150 незаети места.
  • Шефката на Бюрото по труда Наташа Илиева: Ръстът на безработицата е 5,8% и намалява

 

Над 150 свободни работни места обявиха 9 работодатели на трудова борса, проведена от Бюрото по труда в Дома на техниката в Дупница на 25-и т.м. Фирми от региона и София търсят предимно работници със средно и по-ниско образование. За първи път на борсата бе представител на „Чипита България” АД – София. Фирмата произвежда, доставя, продава, внася и изнася кроасани, закуски, стоки, произведения от брашно и други хранителни продукти, лидер в производството и дистрибуцията на 7 DAYS Croissant и 7 DAYS Bake Rolls.

Десислава Пандева

„Вече 13-14 г. провеждаме трудова борса за безработни и работодатели. Имаме заявени свободни работни места от 8 работодатели, които са представители на няколко общини, не само на община Дупница. Заявили са 145 свободни работни места, които са в сферата на услугите, производство, сметосъбиране, сметоизвозване. Свои работни места ще презентира и Военно окръжие-Кюстендил за платени войници”, обясни директорът на Бюрото по труда Наташа Илиева. Шефката на бюрото, обслужващо 6-те общини на бившата Дупнишка околия (Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и Рила), добави:

Клементина Чимева, Наташа Илиева и Ангел Владимиров

„МАГ” ООД в Бобов дол, извършващо ремонт и производство на машини и оборудване, с общо и специализирано предназначение, обявява 20 работни места. „Василкьов” ЕООД – Бобошево, с предмет на дейност търговия на едро с мляко и млечни продукти, яйца, хранителни стоки, заявяват 10 работни места. „Еко ресурс Р” ЕООД – сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на други отпадъци, заявяват 20 свободни работни места за сметосъбирачи. ЕТ „Славянка Павлевчева-Елси” – Сапарева баня, с предмет на дейност поддържане и озеленяване на общински терени и други персонални услуги, заявява 15 свободни работни места. Фирмата има и заведение за бързо хранене – то се намира в центъра, наскоро е открито.

„Степс фуутс Юръп” ЕООД, предметът на дейност е опаковане и пакетиране, те опаковат терлички. Търсят 20 опаковачи. Собственикът е холандец. Това е чужда инвестиция на територията на нашата община. Откриха дейност преди близо 2 години. Поеха една немалка част от свободната работна ръка, женска най-вече, тъй като традиционно от години насам регистрираните безработни жени преобладават над регистрираните безработни мъже. „Мартекс 2” ЕООД – производство на горно облекло, шивашка дейност. Те заявяват места за 20 шивачи. „Слави БГ” – неспециализирана търговия на едро с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия. Търсят 20 пласьори на стоки, касиери, шофьори и сервитьори. „Чипита България” АД за първи път заявяват свободни работни места в Дупница. Фирмата е софийска, в Казичене, за производство на хляб, хлебни изделия и пресни сладкарски изделия. Заявяват 20 работни места, търсят общи работници в промишлеността. „Чипита” е новото предприятие. Другите традиционно са на пазара на труда в Дупница, със сериозно присъствие като едни наистина изключително добри работодатели, коректни. От Военно окръжие-Кюстендил ще кажат повече за това, което предлагат”.

Работодателите предоставиха и допълнителна информация, а безработните можеха да разговарят по-обстойно с тях. От „Василкьов” ЕООД поясниха, че имат нужда от неквалифицирани работници за сортировъчен център за яйца. Фирмата поема пътните разходи до Бобошево, като работниците могат да ползват междуградския транспорт. Славянка Павлевчева уточни, че в момента може да осигури работа само в озеленяването.

От „Степс фуутс Юръп” допълниха, че предлагат и работа за шивачи, освен за опаковачи.

Сред работодателите бе и Клементина Чимева – съпругата на кмета на Дупница Методи Чимев и собственик на „Мартекс 2” ЕООД. „Ние сме най-старата шивашка фирма в града, която произвежда горно облекло. Имаме добро име и работим отговорно. Не сме се компрометирали и държим на нашето добро име. Предлагаме работа за шивачки”, каза Чимева.

Наташа Илиева (първата вдясно) и Анета Саенкова информираха безработните за свободните позиции.

Най-голям бе интересът към фирма „Чипита”. Нейният представител Десислава Пандева подчерта, че дружеството е с утвърдени позиции на международния пазар. Притежава заводи в редица страни в Европа, както и в Мексико и Египет. „Произвеждаме основната част от асортимента на „Чипита”. Тук, в България, се произвеждат основно кроасани, мини кроасани, големи кроасани. Имаме линия „Бейк роуз”. Голяма част от продуктите се изнасят в чужбина. Това, което ние можем да предложим, е работа в производствените линии. В момента сме обявили основните работници. Можем да предложим и други позиции. Основно обаче се започва с такава позиция, за да може всеки един, който постъпва във фирмата, да се запознае с производствения процес. Имаме и други обявени позиции – това са машинни оператори, малко по-специфични, но съответно ние предлагаме и обучение. Фирмата гарантира транспорт. Имаме осигурен транспорт за придвижване с комфортни автобуси. Работата обаче е организирана само на смени – 8-часови, първа, втора и нощна. Нямаме редовна смяна. Работи се на грфик. Има и други неща, които предлага фирмата. Мисля, че е с доста добра социална политика за служителите и семействата на служителите, но основното е транспорт и осигурена храна. За всеки служител във фирмата е осигурено безплатно столово хранене”, обясни Пандева. На въпрос на в. „Вяра” за размера на основната работна заплата не бе даден конкретен отговор. Попитана дали осигуровките на работниците са на реалното или на минималното трудово възнаграждение, Десислава Пандева каза: „Осигуровките са на реалната работна заплата”.

Гл. експерт в отдел „Активни политики на пазара на труда”  Анета Саенкова представи предлаганите работа и услуги от европейската организация ЕURES, обхващаща членките в ЕС и присъединените страни. Само на големия от двата портала на ЕURES мрежата са заявени над 1,5 млн. работни места, обобщи Саенкова, която е и ЕURES асистент в Бюрото по труда.

„Безработните трайно намаляват. В момента са около 1700 общо регистрирани безработни. Те са 5,8% от общо икономически активното население на 6-те общини, които обслужва нашето Бюро по труда. Преобладават хората със средно, основно и по-ниско образование. Имаме и специалисти със средно образование, както и регистрирани висшисти. На борсата няма работни места за висшисти. По принцип често се заявяват. Извън учителските места, които вече се заеха, по 5-6 свободни места се заявяват за хора с висше образование, основно инженерни специалности”, заяви за „Вяра” шефът на борсата Наташа Илиева.

Неприятно впечатление направи това, че огромната част от безработните си тръгнаха веднага след представянето на фирмите от Бюрото по труда. Останалите да се поинтересуват от конкретни работни места, условия на работа, координати на предприятията и т.н. бяха малко. „На тях не им се работи”, коментира собственикът на борса „Слави” („Слави БГ”) Ангел Владимиров. Повечето от безработните бяха с ниско образование, от ромското малцинство.